Χωρίς αποτέλεσμα η νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες για άρση του αδιεξόδου. Εάν η Βρετανία θέσει αξιώσεις που η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποδεχθεί, τότε το Brexit θα προχωρήσει χωρίς συμφωνία, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόνσον φέρεται διατεθειμένος να μην υποκύψει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του Brexit, με αποτέλεσμα μια εμπορική συμφωνία να είναι στον αέρα. 

Την Τετάρτη, ο Τζόνσον προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι πρέπει να απορρίψει αιτήματα τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως απαράδεκτα, προκειμένου να υπάρξει εμπορική συμφωνία και να αποφευχθεί ένα ταραχώδες διαζύγιο σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Δεν πιστεύω ότι αυτοί είναι όροι που πρέπει να αποδεχθεί οποιοσδήποτε πρωθυπουργός αυτής της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο, υπό τις επευφημίες βουλευτών του κόμματός του. Πρόσθεσε ότι μια «καλή συμφωνία» μπορεί ακόμα να επιτευχθεί εάν η Ε.Ε. καταργήσει τα αιτήματά της. Τόνισε ότι η Βρετανία θα ευημερεί με ή χωρίς την εμπορική συμφωνία: μια φράση που επανέλαβε καθώς έφυγε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ακόμα μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. 

Άκαρπο το τετ-α-τετ του Τζόνσον με τη φον ντερ Λάιεν

AP PHOTO

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν τελικά η συνάντηση Τζόνσον και φον ντερ Λέιν, με τη Βρετανία να ανακοινώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν «πολύ μεγάλα κενά» μεταξύ των δύο πλευρών. Το γραφείο του Τζόνσον ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν την ερχόμενη Κυριακή ως προθεσμία για να αποφασίσουν εάν θα υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία όταν η Βρετανία εγκαταλείψει τελικά την ευρωπαϊκή οικογένεια, στις 31 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν περίμενε να υπάρξει συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει την Πέμπτη, ωστόσο υπάρχει ακόμα ελπίδα για αυτό. Σε περίπτωση που τελικά το δείπνο Τζόνσον με φον ντερ Λάιεν είναι επιτυχές, οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα επαναληφθούν την Παρασκευή, ενώ οι ηγέτες των κρατών-μελών θα ενημερωθούν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ δήλωσε πως εάν η Βρετανία θέσει αξιώσεις που η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποδεχθεί, τότε το Brexit θα προχωρήσει χωρίς συμφωνία, τονίζοντας πως «η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς θα πρέπει να διατηρηθεί».

Αρχική δημοσίευση