Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για τον 61ο  πρώτο γύρο της σχετικής διαδικασίας, η οποία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Ο τελευταίος γύρος των επαφών των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προ της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, είχε προηγηθεί επικοινωνία της τουρκικής πλευράς με την Αθήνα.

Σε αυτή, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Αγκυρα πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών «να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021», πρόσκληση την οποία η Αθήνα απεδέχθη.

Στο ενδεχόμενο συνέχισης των διερευνητικών και προπαντός στο πλαίσιο αυτών, είχε αναφερθεί το μεσημέρι από την Πορτογαλία που πραγματοποιεί επίσημη -εξ αναβολής- επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στο προσεχές Συμβούλιο του Μαρτίου να υπάρχει πλήρες κείμενο για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης.

«Ελπίζουμε σε γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της να αλλάξει πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος και για τις ελληνοτουρκικός και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», δήλωσε σημειώνοντας ότι αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες»

Δήλωσε επίσης ότι πληροφορήθηκε τις σημερινές σχετικές δηλώσεις του Μεβλουτ Τσαβούσογλου. «Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει.

Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε, θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», τόνισε.

Αρχική δημοσίευση