Φωτ. REUTERS/ Thomas Peter

Η κινεζική κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να εξιχνιαστεί το μυστήριο της προέλευσης του νέου κορωνοϊού έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες, αναφέρουν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Μη έχοντας πλήρη γνώση της προέλευσης της πανδημίας, θέτει τον πλανήτη σε κίνδυνο νέων πανδημιών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έναν από τους επικεφαλής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου και Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων του Τέξας, Πίτερ Χότεζ. 

«Θα υπάρξει Covid-26 και Covid-32 εάν δεν κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση της Covid-19», δήλωσε ο Χότεζ στο αμερικανικό δίκτυο NBC. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη καθιστά αβέβαιο το άνοιγμα στις 21 Ιουνίου

Έχουν αυξηθεί τα στοιχεία στηρίζουν τη θεωρία πως ο ιός προέρχεται από εργαστήριο στη Γουχάν, ανέφερε ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

«Η δεν έχει παρουσιάσει αρκετές αποδείξεις προκειμένου να διαψεύσει αυτή τη θεωρία, ενώ η έρευνα σχετικά με το αν ο ιός προήλθε από άγρια ζώα, δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Γκότλιμπ.

Ο Χότεζ σημείωσε μάλιστα πως θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας έρευνα στην και να συλλέξουν δείγματα αίματος από ανθρώπους και ζώα. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στην να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανακριτικής έρευνας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Πώς η θεωρία της «διαρροής» από εργαστήριο επανήλθε στο προσκήνιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειαζόμαστε μια ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων, ιολόγων και ειδικών στις νυχτερίδες, ώστε να μεταβεί στην επαρχία Χουμπέι για ένα εξάμηνο ή ένα έτος».

Αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εντοπισμό της προέλευσης της Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η έρευνα για την προέλευση του ιού «μολύνθηκε από πολιτικούς παράγοντες».

Ο επικεφαλής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του Μάικ Ράιν, τόνισε τα εξής: «Θα θέλαμε όλοι εκεί έξω να διαχωρίσουν εάν μπορούν την πολιτική διάσταση αυτού του θέματος από την επιστήμη. Η όλη διαδικασία μολύνεται από πολιτικούς παράγοντες».

Ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Covid-19 προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν, ο ΠΟΥ είπε πως η προέλευση του ιού δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη αλλά το σενάριο διαρροής από εργαστήριο δεν φαντάζει πιθανό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για διεξαγωγή ανακριτικής έρευνας, χαρακτηρίζοντάς τις ως «στιγματισμό, πολιτική εκμετάλλευση και αντιστροφή των ευθυνών».

Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση της Covid-19 αναζωπυρώθηκε ξανά όταν μια αναφορά στη Wall Street Journal με ημερομηνία 23 Μαΐου, ανέφερε ότι τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αναζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη από τον Νοέμβριο του 2019, καθώς είχαν εμφανίσει συμπτώματα που ταιριάζουν σε εκείνα του κορωνοϊού αλλά και κάποιας κοινής εποχικής νόσου.

Με πληροφορίες από NBC, Business Today

Αρχική δημοσίευση