Η Ινδία απαγόρευσε την Κυριακή (11/04) την εξαγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir (), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κορονοϊού, καθώς στη χώρα σημειώνεται ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων.

Η τεράστια χώρα βλέπει μια έξαρση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες. 152.000 νέες θετικές διαγνώσεις καταγράφηκαν την Κυριακή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται σε τουλάχιστον 13,3 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η αύξηση των μολύνσεων οδήγησε σε μια “ξαφνική εκτόξευση της ζήτησης” ρεμδεσιβίρης.

“Υπάρχει ένα ενδεχόμενο νέας αύξησης της ζήτησης τις ερχόμενες ημέρες”, και ως εκ τούτου οι θα απαγορευθούν “έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η , που παρασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Gilead, ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που φάνηκε να έχει κάποιο αποτέλεσμα στη συντόμευση της περιόδου ανάρρωσης ασθενών με COVID-19.

Όμως μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έδειξε ότι είχε “μικρή ή καθόλου επίδραση” στους θανάτους από την ασθένεια.

Η Gilead υπέγραψε πέρυσι συμφωνίες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης με παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων στην Ινδία, στο Πακιστάν και στην Αίγυπτο με τις οποίες τους επιτρέπει να παρασκευάσουν τη ρεμδεσιβίρη για να τη διανείμουν σε 127 χώρες, οι περισσότερες χαμηλού εισοδήματος.

Επτά εταιρίες στην Ινδία –η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα παραγωγής γενόσημων φαρμάκων– έχουν λάβει άδεια για την παρασκευή της ρεμδεσιβίρης. Μπορούν να παράγουν έως και 3,88 εκατομμύρια ενέσιμες δόσεις τον μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το πιο πλούσιο κρατίδιο της Ινδίας, η Μαχαράστρα, η πιο πληγείσα από το τρέχον επιδημικό ξέσπασμα, εξετάζει την επιβολή ενός πλήρους lockdown, ενδεχομένως από την Δευτέρα (12/04).

Έπειτα από ένα lockdown πολλών μηνών πέρυσι –ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο– η Ινδία απέφυγε νέους υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς φοβούμενη μια μεγαλύτερη επιδείνωση μιας ήδη πληγείσας οικονομίας.

Όμως οι τοπικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς, έως και νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown το Σαββατοκύριακο στη Μαχαράστρα.

Ο επικεφαλής υπουργός του Νέου Δελχί, της πρωτεύουσας της Ινδίας, δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν τάσσεται υπέρ ενός lockdown, αλλά θα εξέταζε το μέτρο αυτό σε περίπτωση έλλειψης νοσοκομειακών κλινών.

Όπως είπε, το 65% των νέων ασθενών είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Η Ινδία έχει επίσης επιβραδύνει τις εμβολίων, καθώς πολλά κρατίδια είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι τα αποθέματά τους κινδυνεύουν να εξαντληθούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΑρχική δημοσίευση