Ένα χρόνο πριν, όταν η πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν ακόμη στα αρχικά της στάδια, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνιζε ότι μία παγκόσμια προσέγγιση θα ήταν ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να “αποχαιρετήσουμε” την κρίση.

“Ο σωστός δρόμος για να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά είναι η αλληλεγγύη σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωνε χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2020 ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Σήμερα, 12 μήνες μετά, που αντικρίζουμε τις τραγικές εικόνες της Ινδίας, όπου το σύστημα υγείας έχει περάσει προ πολλού τα όριά του και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ελλείψει οξυγόνου, αντιλαμβανόμαστε ότι οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές δεν εισακούστηκαν.

Η Ινδία δεν είναι το μόνο μέρος όπου παρατηρούνται τέτοιες θλιβερές εικόνες. Η Τουρκία μπήκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε εθνικό λοκντάουν, κάνοντας με απροθυμία το βήμα αυτό, αφού πλέον οι αριθμοί μολύνσεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Το Ιράν κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ένα 24ωρο τη Δευτέρα, με πολλές πόλεις να μπαίνουν σε μερικό λοκντάουν σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι το Ιράν είναι αντιμέτωπο με ένα τέταρτο κύμα.

Νεκροί άνθρωποι από κορονοϊό, στην Ινδία