Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, , τόνισε ότι σήμερα θα διεξαχθούν κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς, σημειώνοντας ότι το 34,5% έχει εμβολιαστεί με μια δόση (3.630.000 συμπολίτες μας) και το 19,44% πλήρως (2.040.000 συμπολίτες μας).

Ενημέρωσε επίσης ότι στην ηλικιακή ομάδα 35-39 έχουν κλείσει ραντεβού 107.000 άνθρωποι- ειδικότερα το 20,5% έχει ήδη εμβολιαστεί – ποσοστό που φτάνει στο 36% αν υπολογιστούν τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχουν κλείσει ραντεβού 63.000 άνθρωποι- ειδικότερα το17% έχει ήδη εμβολιαστεί – ποσοστό που φτάνει στο 29% αν υπολογιστούν τα ραντεβού.

Πρόσθεσε δε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών εμβολιάζεται ήδη με το μονοδοσικό J&J και σε σύντομο χρονικό διάστημα -όπως είπε- η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τα υπόλοιπα σκευάσματα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έπλεξε το εγκώμιο στην Κύθνο, όπου το 93% έχει εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ υπογράμμισε ότι χαμηλά παραμένουν εμβολιαστικά ποσοστά σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε την ισχυρή σύσταση της Επιτροπής, ότι ο εμβολιασμός της 2ης δόσης να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο, ενώ επισήμανε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τάση ακυρώσεων, «όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση κάνουν και τη δεύτερη δόση», ωστόσο επιφυλάχθηκε να επανέλθει με στοιχεία.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, επικαλούμενη σχετική έρευνα που διεξήχθη. Σημείωσε ότι στα 1.005 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο, ενώ είχαν μόνο ήπιες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών και κατόπιν θα κάνει την εισήγηση της», τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι θα είναι προαιρετικός.

Αρχίζοντας την ενημέρωση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας από την Κρήτη που έχασε τη ζωή της από την σπάνια θρομβοπενία.

Κρούσματα

Σε 1.007 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να φτάνει πλέον τους 12.095. Παράλληλα, σε 481 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 22.986 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 4,38%. [Διαβάστε]


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχική δημοσίευση