Περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον κορωνοϊό σύμφωνα με επίσημα στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός συνιστά ένα ακόμη θλιβερό ορόσημο για τη χώρα, η κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εμβολιασμού και να θέσει υπό έλεγχο τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

O αριθμός των 100.162 θανάτων ξεπερνά τις απώλειες αμάχων που είχε η Βρετανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι διπλάσιος εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο «Blitz» του 1940- 41, στους βομβαρδισμούς δηλαδή μεγάλων πόλεων από τη ναζιστική αεροπορία.

Η Βρετανία κατατάσσεται πέμπτη στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως ενώ σήμερα Τρίτη ανακοίνωσε άλλους 1.631 θανάτους και 20.089 κρούσματα.

«Η οδύνη για τον απολογισμό των νεκρών δεν μπονα να μετρηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στον θλιβερό αριθμό των 100.000 και πλέον νεκρών.

«Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την οδύνη που περικλείεται σε τόσο δυσάρεστα στατιστικά στοιχεία, τα χρόνια ζωής που χάθηκαν, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στις οποίες δεν θα παραστούν και οι τόσο πολλοί συγγενείς που έχασαν την ευκαιρία ακόμα και να πουν αντίο», είπε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Αγγλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, επέβαλε νέο lockdown στις 5 Ιανουαρίου, το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των παμπ, των εστιατορίων, των καταστημάτων που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης και των σχολείων για τους περισσότερους μαθητές. Επιπλέον, επιβλήθηκαν περαιτέρω ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. 

Τον Δεκέμβριο, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer και έχει θέσει ως στόχο να χορηγήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δόσεις σε όλους τους πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω, στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στους τομείς της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας καθώς και μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Συνολικά, 6.853.327 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ 472.446 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Με πληροφορίες από Reuters

Αρχική δημοσίευση