Με μικρές μεταβολές και διαφορετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις πρώτες συναλλαγές του μήνα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις αποφάσεις της Fed σήμερα αλλά και των ΕΚΤ και Bank of England που θα ακολουθήσουν.

 • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (-0,08%) έκλεισε στις 452,82 μονάδες εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων. Ο DAX40 +0,3% στις 15.180 μονάδες, ο CAC 40 -0,07% στις 7.077 μονάδες και ο FTSE 100 -0,14% στις 7.761 μονάδες.

ΚΑΠΩΣ καλύτερο ήταν το κλίμα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 26.703 μονάδες με άνοδο 0,3% και ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,7% ολοκληρώνοντας στις 9.098 μονάδες.

ΔΕΙΚΤΕΣWALL STREET

Τις διατυπώσεις που ευελπιστούσαν φάνηκε να άκουσαν οι επενδυτές από τον διοικητή της Fed και έσπευσαν μαζικά στις μετοχές της τεχνολογίας, σε μία συνεδρίαση που “ήρθε τούμπα” όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Τζέι Πάουελ.

 • Ειδικότερα, αφότου και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος μέχρι την ανακοίνωση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη άρχισαν να βγαίνουν εντολές αγορών που συνεχίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων συναλλαγών.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε στις 34.092 μονάδες αν και οριακά “πράσινος” με μόλις +0,02%, ο διευρυμένος S&P ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 4.120 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε ράλι 2% στις 11.816 μονάδες.

 • Στην είδηση της ημέρας, η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 4,50%-4,75% όπως προεξοφλούσε η αγορά, ενώ επανέλαβε τη σταθερή δέσμευσή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και έδωσε σήμα ότι θα κινηθεί “με κατάλληλο ρυθμό στη συνέχεια”.

Σε ένα θετικό για την αγορά ωστόσο, στην ανακοίνωσή της η Fed έκανε αναφορά στην υποχώρηση που δείχνουν οι πληθωριστικές πιέσεις, αν και επισήμανε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αυξημένος.

 • Το κλίμα στις συναλλαγές βελτιώθηκε περαιτέρω όταν ξεκίνησε η ομιλία του διοικητή Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε μεν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και “έδειξε” προς κάποιες ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, αλλά παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Μεταξύ άλλων, ο Τζέι Πάουελ είπε ότι “περιμένει περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό αρκετά σύντομα” και επισήμανε ότι “η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει”, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι μέρες των επιθετικών κινήσεων της Fed είναι πλέον μετρημένες. Δήλωσε ακόμα ότι είναι “σαφώς δυνατό” η Fed να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 5%, δηλαδή να μην προβεί σε άλλες αυξήσεις εφόσον η σημερινή το έφερε στο του 4,5% – 4,75%.

 • Για τον Τσάρλι Ρίπλεϊ, ανώτερο αναλυτή της Allianz, η ομοσπονδιακή τράπεζα επέλεξε να εμφανιστεί με ήπιο τόνο (dovish). “Η Fed μίλησε ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές του νομίσματος, καθώς σηματοδότησε ότι είναι κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι θα εξετάσει τη συνολική αυστηροποίησης στις μελλοντικές της αποφάσεις”, είπε.

Ο Ρίπλεϊ πρόσθεσε ότι η μικρή αύξηση κατά 25 μ.β. είναι ένα “σαφές σημάδι” πως η Fed είναι πιο σίγουρη ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική έχει τις επιδιωκόμενες επιπτώσεις της σύσφιξης.

 • Κατά τα άλλα, η προσοχή είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με τα μεγέθη των αμερικανικών επιχειρήσεων να είναι μεν μειωμένα αλλά χωρίς να έχει υπάρξει προς το παρόν η “σφαγή” που φοβόντουσαν αρκετοί αναλυτές.

Στις τελευταίες ανακοινώσεις, η AMD παρουσίασε μεν έντονη κάμψη της κερδοφορίας της αλλά όχι όσο προέβλεπε η αγορά και είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι 12%.

 • Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η Peloton με θηριώδες άλμα 25% αφότου μείωσε τις ζημίες της για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο και ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα από συνδρομές. Αντίθετα, η Snap ανακοίνωσε ζημίες και προειδοποίησε για τα έσοδα του 1ου τριμήνου του 2023 και πραγματοποιεί βουτιά 10%.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας τα νέα ήταν μάλλον αρνητικά, καθώς παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Fed η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνέχισε ακάθεκτη, παρουσιάζοντας για ακόμα μία φορά αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές έβλεπαν πτώση.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε 11,01 εκατομμύρια από τις 10,458 εκατ. του προηγούμενου μήνα, ενώ η αγορά εκτιμούσε ότι θα μειώνονταν περαιτέρω στις 10,3 εκατ. σε έρευνα του Bloomberg.

Παράλληλα, η μεταποιητική βιομηχανία των ΗΠΑ παρουσίασε περαιτέρω ύφεση τον Ιανουάριο όπως έδειξαν δύο διαφορετικές μετρήσεις.

Ο δείκτης του ISM για τον Δεκέμβριο υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο στις 47,4 μονάδες από τις 48,4 του Δεκεμβρίου, καταγράφοντας μάλιστα τη χαμηλότερη μέτρησή του από τον Μάιο του 2020 του πρώτου έτους της πανδημίας.

Παρομοίως, η τελική μέτρηση του μεταποιητικού PMI των ΗΠΑ έδειξε ότι ο δείκτης αυξήθηκε μεν ελαφρώς στις 46,9 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 46,2 του Δεκεμβρίου, αλλά διατηρήθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης (δηλαδή κάτω από τις 50 μονάδες) για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

**

FB: ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ 


***

MOST ACTIVE

***

ΟIL

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις πρώτες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τα συμβόλαια του πετρελαίου έπειτα από την έκθεση που έδειξε ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν για 6η διαδοχική εβδομάδα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,62 δολάρια η 3,1% κλείνοντας στα 82,84 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI είδε το δικό συμβόλαιο Μαρτίου να υποχωρεί κατά 3,1% ή 2,46 δολ. ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 76,41 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καταγράφοντα τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 10 Ιανουαρίου.

 • Στην είδηση της ημέρας, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά για έκτη διαδοχική εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA).

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 300.000 βαρέλια.

Από την πλευρά του χτες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει αργά το βράδυ της Τρίτης ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.

“Οι αριθμοί της EIA έδειξαν εκπληκτικές αυξήσεις σε όλες τις πλευρές”, δήλωσε στο MarketWatch ο Tariq Zahir, διευθύνων μέλος της Tyche Capital Advisors.

Το ενεργειακό οικοδόμημα είναι αδύναμο και θα μπορούσε να εξασθενίσει κι άλλο, επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας όμως ότι οποιαδήποτε επιπλέον αδυναμία θα πιθανότατα είναι “μία ευκαιρία για νέες θέσεις long”.

Όπως εξήγησε, “με την επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας και την πρόσφατη ισχύ που έχουν δείξει πολλά άλλα εμπορεύματα, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται στην ανοδική πλευρά για τις τιμές της ενέργειας”.

***

CRYPTOS

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…
 • ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Αρχική δημοσίευση