Κατακραυγή έχει προκαλέσει η επίθεση που άφησε πίσω της δεκάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους νεκρούς.  Η Ρωσία δείχνει την Ουκρανία, το Κίεβο διαψεύδει, η Δύση παρακολουθεί αμήχανη.

Διαστάσεις παίρνει το νέο εξαιρετικά βίαιο επεισόδιο του πολέμου ανάμεσα τη Ρωσία και την Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 Ουκρανούς αιχμαλώτους στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε ότι αμερικανικής κατασκευής πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την ουκρανική πλευρά χτύπησε φυλακή στην περιοχή του , προκάλεσαν την αντίδραση του Κιέβου, το οποίο επέστρεψε τις κατηγορίες.

Χθες το βράδυ ήταν η σειρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ισχυριστεί ότι η Ρωσία διέπραξε ακόμη ένα έγκλημα πολέμου. την ίδια ώρα οι χώρες της Δύσης παρακολουθούν με σκεπτικισμό, ενώ σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν την ουκρανική άποψη χωρίς διασταύρωση των στοιχείων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «εσκεμμένο ρωσικό έγκλημα πολέμου, μια εσκεμμένη μαζική δολοφονία Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου». Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι μαχητές θα έπρεπε να έχουν λάβει εγγυήσεις από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό, ζητώντας τους συγκεκριμένους οργανισμούς να παρέμβουν για να ερευνήσουν την υπόθεση.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ζήτησε πρόσβαση για να ερευνήσει την κατάσταση στις φυλακές και την πυραυλική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο. «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τραυματίες θα έχουν την φροντίδα που απαιτείται και ότι τα πτώματα θα αντιμετωπιστούν με σεβασμό» ανέφερε η ανακοίνωση.

Από πλευράς ΟΗΕ, εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν διαθέτει πρωτογενείς πληροφορίες για την επίθεση και ότι η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συνέχισε κάνοντας έκκληση σε όλες τις πλευρές να ερευνήσουν το αιματηρό περιστατικό. 

Οι δύο εκδοχές

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε κέντρο κράτησης με αμερικανικούς πυραύλους  Himars. Σύμφωνα με τη Μόσχα επρόκειτο για μαχητές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ που είχαν παραδοθεί κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ η κατηγορία κατά του Κιέβου έιναι ότι θέλησε να τους εξοντώσει για να μην μαρτυρήσουν ουκρανικά εγκλήματα πολέμου, αλλά και να στείλει μήνυμα προς τους υπόλοιπους μαχητές να μην παραδοθούν. Αργά χθες ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν φωτογραφίες που φέρονται να απεικονίζουν τα θραύσματα του πυραύλου που χτύπησε την περιοχή.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν την όποια ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό χτύπησε την φυλακή για να καλύψει βασανισμούς και δολοφονίες αιχμαλώτων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών, μάλιστα, υποστήριξαν ότι έχουν τηλεφωνικές συνομιλίες που δείχνουν ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη σφαγή.

Και οι δύο χώρες ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αρχική δημοσίευση