Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που ήταν εγκλωβισμένοι εδώ και αρκετές εβδομάδες στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, συμφώνησαν να παραδοθούν.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT μετέδωσε εικόνες λεωφορείων, γεμάτα με στρατιώτες να αποχωρούν από το εργοστάσιο, ενώ ο ανταποκριτής του εκτίμησε πως κατευθύνονταν σε ελεγχόμενες από ρωσόφωνους περιοχές.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε πως περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Αζοφσταλ, αναχώρησαν από το εργοστάσιο. Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι στρατιωτικοί επέβαιναν στα λεωφορεία, αναφέρει. 

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης αν στους επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο, ανακοίνωσε ότι εκτελεί την «απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών», χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το πρακτορείο Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

«Προκειμένου να σώσουμε ζωές, όλη η φρουρά της Μαριούπολης εφαρμόζει την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης και ελπίζει στη στήριξη του ουκρανικού λαού», ανέφερε το Τάγμα του Αζόφ σε ανάρτηση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, RT)

Αρχική δημοσίευση