Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σήμερα σε ηγέτες χωρών της Ασίας ότι η χώρα του θα διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα «διασφαλίζοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση».

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν «με δυναμικό τρόπο» την Κίνα και θα μιλήσουν ανοιχτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, καταδίκασε τόσο τη βίαιη και άδικη εισβολή στην Ουκρανία όσο τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικές δοκιμές, και κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να ακολουθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμφώνησε με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενεί τη σύνοδο των G20, στο Μπαλί, αυτή την εβδομάδα, ενόψει της οποίας ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Ρώσος ΥΠ.ΕΞ.: Στόχος του να περιορίσει τα συμφέροντα Ρωσίας και Κίνας

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η στρατηγική του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού είναι μια απόπειρα να παρακαμφθούν «δομές συμπερίληψης» για την περιφερειακή συνεργασία και ότι θα αφορά τη «στρατιωτικοποίηση της περιοχής με σαφή εστίαση στον περιορισμό της Κίνας και τον περιορισμό των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέπληξε τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειές τους στην περιοχή, την οποία η Ρωσία και η Δύση θεωρούν πιθανό στρατηγικό γεωπολιτικό πεδίο διαμάχης τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον χώρο αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και ηγετών της Δύσης κατά τις διαβουλεύσεις των G20. Ο Λαβρόφ θα είναι επικεφαλής της αποστολής της Ρωσίας στη σύνοδο, αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πολύ απασχολημένος για να παρευρεθεί.

Αρχική δημοσίευση