Σε «συστράτευση» με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (ΣΤΑΜΑ) προχωράει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) αναφορικά με την επιχειρούμενη περαιτέρω ρύθμιση του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Με χθεσινή κοινή παρέμβαση των δύο φορέων προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τους αρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τονίζουν ότι «τα μονομερή υπέρ των ξενοδόχων μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό στραγγαλισμό των ιδιοκτητών ακινήτων, των διαχειριστών τους, αλλά και προμηθευτών, καταστηματαρχών, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους και σε τεράστια ζημία των δημοσίων εσόδων, που θα απαιτήσει την επιβολή πρόσθετων φόρων σε βάρος των πολιτών».

Οι δύο φορείς ζητούν την πραγματοποίηση διαλόγου για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων, αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας. Σημειώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει περιορίσει την προσφορά ακινήτων στην αγορά, καθώς ως επί το πλείστον άνθησε σε παλαιά, άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και ημιτελή κτίρια.

Πολλά από αυτά ανακαινίστηκαν και αποπερατώθηκαν για τη χρήση αυτή, με αποτέλεσμα η βραχυχρόνια μίσθωση να μην ευθύνεται για τη μείωση της προσφοράς μισθωμένης στέγης, αλλά κυρίως η παλαίωση του κτιριακού δυναμικού της χώρας και η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών να το εκσυγχρονίσουν ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση. Συμπληρώνουν, δε, ότι «η αύξηση του αριθμού των τουριστών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυριολεκτικά στην άνθηση αυτής της δραστηριότητας, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, αλλά και με τις δυνατότητες μεσολάβησης που έχουν οι παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες».

Οπως τονίζεται, «περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Επίσης, το δικαίωμα των δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνον αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες».

Παράλληλα σημειώνουν ότι οι δημοτικοί φόροι σε ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι αφού συζητηθεί το είδος και το ύψος τους. «Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό, αλλά στην παράνομη αναδρομικότητα της επιβολής τους. Σε περίπτωση που νομοθετηθεί η δημοτική , θα αλλάξει ο χαρακτηρισμός τού τι είναι τουριστικό κατάλυμα και τι βραχυχρόνια μίσθωση».Αρχική δημοσίευση