Σεργκέι Λαβρόφ

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 18 μελών της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη . Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Απαντώντας στην των διπλωματών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας «αδικαιολόγητη» και «αβάσιμη», εκτιμώντας ότι πρόκειται για αντίποινα στις κυρώσεις της Ε.Ε. λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη, αβάσιμη απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εν λόγω διπλωμάτες της ΕΕ ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο και με πλήρη σεβασμό πλήρως της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις» είπε.

«Δεν υπάρχει λόγος για την απόφαση της Παρασκευής από τις ρωσικές αρχές πέρα από καθαρά αντίποινα. Η επιλεγμένη πορεία δράσης της Ρωσίας θα βαθύνει περαιτέρω τη διεθνή της απομόνωση», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «συνεχίζει να καλεί σθεναρά τη να σταματήσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και να επιστρέψει στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και σε μια συνεργατική προσέγγιση στις διεθνείς της σχέσεις».

Αρχική δημοσίευση