Από τις κινητοποιήσεις υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης για τη δολοφονία της δημοσιογράφου

AP Photo/Rene Rossignaud

Το δικαστήριο στη Μάλτα καταδίκασε τα αδέρφια Τζορτζ και Άλφρεντ Ντιτζόρτζιο σε κάθειρξη 40 ετών ο καθένας, αφότου παραδέχθηκαν την ενοχή τους για τη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία. Είχαν παγιδεύσει το αυτοκίνητό της με βόμβα, η οποία εξερράγη στις 16 Οκτωβρίου 2017 την ώρα που πήγε να το βάλει μπροστά.

Η δημοσιογράφος είχε φέρει στο φως σχέσεις διαφθοράς ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στη Μάλτα. Στο στόχαστρο της έρευνας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία ήταν άνθρωποι του στενού κύκλου του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, τους οποίους κατηγόρησε ότι είχαν λογαριασμούς offshore σε φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκαν μέσω των Panama Papers.

Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Βίνσεντ Μουσκάτ, απέφυγε τη δίκη αφού προηγουμένως δήλωσε ένοχος και εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 15 ετών. Για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου διώκεται και ο επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεχ, που φαίνεται ότι είναι αυτός που πλήρωσε το συμβόλαιο θανάτου, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η δίκη του.

Ως μεσάζων μεταξύ του Φένεχ και των φυσικών αυτουργών ήταν ο οδηγός ταξί Μέλβιν Θέουμα, ο οποίος έλαβε προεδρική χάρη το 2019 επειδή κατέθεσε εις βάρος του Φένεχ και των Ντιτζόρτζιο. Δικογραφία έχει σχηματιστεί και για δύο ακόμη άτομα, τους Τζέιμι Βέλα και Ρόμπερτ Άτζιους, που κατηγορούνται για την προμήθεια της βόμβας, αλλά η δίκη τους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη, καθώς κατέστη σαφές ότι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί μπορούν να φτάσουν στα άκρα όταν αισθανθούν ότι απειλούνται ακόμη και στους κόλπους της. Το γεγονός προκάλεσε πολιτική κρίση στη Μάλτα, οδηγώντας τελικά σε παραίτηση την κυβέρνηση του Τζόζεφ Μουσκάτ.

Αρχική δημοσίευση