Ενδιαφέρουσες ατάκες και μηνύματα προς αρκετούς αποδέκτες από τον Ρώσο πρόεδρο • Δεν «βλέπει» ανάγκη για συνομιλίες με τον Μπάιντεν, αλλά ούτε και για νέους μαζικούς βομβαρδισμούς • Προειδοποιεί το Βερολίνο για τα «λάθη» του στο ενεργειακό παιχνίδι.

Δεν βλέπει καμία ανάγκη για να μπει σε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ενημέρωσε για όλα τα θέματα της πολεμικής και οικονομικής ατζέντας από την Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου χαμήλωσε τις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για ενδεχόμενη επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ επισήμανε ότι δεν μετανιώνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς τόνισε ότι «δεν υπάρχει άμεσα ανάγκη για νέα μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία, ούτε επέκταση της επιστράτευσης». «Δεν έχουμε θέσει ως στόχο να καταστρέψουμε την Ουκρανία. Όχι, φυσικά όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε

  • Επιστράτευση: Η επιστράτευση των εφέδρων θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Έχουν στρατολογηθεί 222.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 16.000 βρίσκονται ήδη σε μονάδες που είναι στα πεδία των μαχών. 
  • Διαπραγματεύσεις: Η Μόσχα είναι πρόθυμη για συνομιλίες με το Κίεβο, ωστόσο αυτές θα απαιτούσαν διεθνή διαμεσολάβηση, εφόσον η Ουκρανία είναι πρόθυμη να λάβει μέρος σε αυτές. 
  • Σύγκρουση με ΝΑΤΟ: Η απευθείας σύγκρουση στρατιωτών με τον ρωσικό στρατό είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή. Ελπίζω ότι όσοι τα λένε αυτά να έχουν αρκετή κοινή λογική ώστε να μην προχωρήσουν. 
  • Για τη Γερμανία: Η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει τι είναι σημαντικό, οι υποχρεώσεις τους προς τη συμμαχία ή τα εθνικά τους συμφέροντα. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η Γερμανία προκρίνει τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Οι Γερμανοί πολίτες, επιχειρήσεις και η οικονομία πληρώνουν αυτό το λάθος. Λίγοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν υπόψη τα δικά τους συμφέροντα, αλλιώς δεν θα είχε υποβαθμιστεί η λειτουργία των Nord Stream 1 και 2. Η Γερμανία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με τη μία άθικτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση δεν αποτελεί υπόθεση της Ρωσίας.
  • Για την Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση αρκετών ζητημάτων, όπως στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπου είχε προσωπική εμπλοκή και, όπως βλέπουμε, έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό, επειδή πήραμε πίσω το προσωπικό και τους αξιωματικούς μας. 

Αρχική δημοσίευση