Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας συγκαλεί η , η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον απόηχο της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας» ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και .

Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό. «Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.», είπε.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Τσέχο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Εκτινάχθηκαν οι τιμές σε Γερμανία και Γαλλία

Σημειώνεται ότι πάνω από τα 800 ευρώ αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος στη Γερμανία για το επόμενο έτος σήμερα και είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα γερμανικά προθεσμιακά στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας έφτασαν επίσης επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας έως και τα 829 ευρώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο βάθος ολόκληρης της εβδομάδας, η τιμή για τη Γερμανία έχει αυξηθεί έως και 48%.

Αντίστοιχα, άνω των 1.000 ευρώ αναρριχήθηκε η τιμή του ρεύματος στη Γαλλία για το 2023, καταγράφοντας δεκαπλάσια αύξηση του κόστους τους τελευταίους 12 μήνες. 

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια της Γαλλίας για το επόμενο έτος ενισχύθηκαν έως και 13% στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η αύξηση έχει φτάσει το 24%.

Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με φόντο την εκτίναξη των τιμών-2

Τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του ρεύματος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σχεδόν σε καθημερινή βάση λόγω της μείωσης της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενόψει του χειμώνα. Η πρωτοφανής αύξηση στις ενεργειακές τιμές πυροδοτεί συνεχώς μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και ροκανίζει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά μήκος της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, χαμηλώνει η θέρμανση στα κτίρια και η φωτεινότητα των διαφημίσεων σε εξωτερικούς χώρους. Στη Βρετανία, οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο, αφότου η αρμόδια αρχή ανέβασε το πλαφόν στο κόστος.

Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με φόντο την εκτίναξη των τιμών-3

Με πληροφορίες από, AFP, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, moneyreview.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr Αρχική δημοσίευση