Εκρήξεις και μάχες σημειώνονται σε ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς χερσαίες ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν περισσότερες θέσεις, την ώρα που το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει στόχους.

Στο Κίεβο, ρωσικοί πύραυλοι στόχευσαν το κτίριο του υπουργείου Άμυνας, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αναχαιτίζουν πολλούς από αυτούς. Συντίμμια των πυραύλων έπεσαν σε πολλές περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα πυρκαγιές να σημειωθούν στις περιοχές Bucha, Irpin και Hostomel.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, συντρίμμια ρωσικού πυραύλου, χτύπησαν τον αγωγό τηλεθέρμανσης του Κίεβου, προκαλώντας την έκρηξη κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Παράλληλα το Χάρκοβο για ακόμη μια νύχτα, γίνεται στόχος του ρωσικού πυροβολικού. Ρωσικά πυρά πυροβολικού πέφτουν στην περιοχή όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, με την μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας. Ουκρανικά μέσα αναφέρουν πως επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε και σε κυβερνητικό κτίριο το οποίο σχετίζεται να την άμυνα της χώρας.

Σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε ότι η Μαρίνα Φένινα, μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του στην Ουκρανία, σκοτώθηκε κατα την διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο την περασμένη Τρίτη.

Σειρήνες σήμαναν στο Κίεβο και την περιφέρεια του Κιέβου, στο Μικολάγιεβ, στη Λβίβ, στην Ζίτομιρ, στο Ιβάνο–Φράνκιβσκ, στο Τσερνίχιβ και την περιφέρειά του, στην περιφέρεια του Βολίν, στο Τσερκάσι, στο Κίροβοχραντ, στην Πολτάβα, στο Χμελνίτσκι, στη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται και η αυτοκινητοπομπή του ελληνικού προξενείου της Μαριούπολης και την Οδησσό.

Ρωσικές δυνάμεις περιπολούν στη Χερσώνα

Το γεγονός ότι η Χερσώνα έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού, επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος της πόλης. Ο Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε απόψε ότι ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ukrinform»)

Αρχική δημοσίευση