Δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για «την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην μεταπολιτευτική ιστορία» έκανε λόγο η Ελένη Τουλουπάκη κατά την απολογία της, σήμερα, στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες  τις κατηγορίες. Με λόγο συγκροτημένο και ψύχραιμο η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς εξιστόρησε περιεκτικά τα γεγονότα των τελευταίων 6 χρόνων, υπεραμύνθηκε των επιλογών της και κατέθεσε νομικά επιχειρήματα βάσει των οποίων τεκμηρίωσε πως δεν υπήρξε καμία παράβαση καθήκοντος από μέρους της. 

Στο τέλος του πρώτου σκέλους της απολογίας της η Ελένη Τουλουπάκη δεν παρέλειψε ωστόσο να μιλήσει και σε πιο προσωπικό τόνο. «Σήμερα είναι η κορύφωση μιας ανηφορικής πορείας. Ενός προσωπικού Γολγοθά που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν. Μια περίοδος κατά την οποία αποκαλούσαν εμένα και τους συνεργάτες μου «εγκληματική συμμορία», «παραδικαστικό κύκλωμα», ενώ δεχόμουν καθημερινά απειλές του τύπου ότι θα «μπω φυλακή» και ότι θα με «γδάρουν» ανέφερε η ίδια. Μια εισαγγελέας που χειρίστηκε πάνω από 540 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων την Novartis, τα εξοπλιστικά κα σε μια υποστελεχωμένη και χωρίς μηχανογράφηση υπηρεσία, στην οποία οι δικογραφίες στοιβάζονταν στα πατώματα και για τις οποίες δεν έλαβε καμία ενημέρωση από την προκάτοχό της, Ελένη Ράικου. 

«Ξυπνήσαμε κάποια μέρα για να μάθουμε ότι όλοι στην εισαγγελία είχαμε παρατσούκλια: κυρά Φρόσω ( έλεγαν εμένα), γόβα τον άλλο, νεκροθάφτη τον άλλο, ταξιδιάρα την άλλη, Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο κλπ, που δεν είχαμε ακούσει ποτέ γιατί δεν είχαν ειπωθεί ποτέ παρουσιάζοντας μία παρακμιακή εικόνα του δικαστικού σώματος, η οποία όπως αποδείχθηκε υφίστατο μόνο στην  αντίληψη εκείνων που τα επινόησαν. Δεχτήκαμε την μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Εμφανιστήκαμε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να κατασκευάζουμε αποδείξεις. Πρόκειται για την πιο συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης δικαστικών λειτουργών στην χώρα μας στη μεταπολίτευση, μια προσπάθεια φίμωσης για το μέλλον» 

Ενώ συνεχίζαμε την έρευνά μας για τα πολιτικά πρόσωπα, μετατραπήκαμε σε ερευνώμενους, δεν υπήρξε μέρα που να μη δίνουμε εξηγήσεις είτε στον Άρειο Πάγο είτε στη Βουλή. Ταυτόχρονα γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να αφαιρεθεί από εμάς η δικογραφία της Novartis για αυτό και ζητήθηκε η Σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου με εισηγητή τον κ. Αθανασίου, μετέπειτα μάρτυρα κατηγορίας εναντίον μου.[..]

Αργότερα μέσα σε μια νύχτα με μεθόδευση καταργήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς και πέρασε η δικογραφία στην νεοϊδρυθείσα Οικονομική Εισαγγελία. Παρά τις απειλές ολοκληρώσαμε την έρευνα και κρίναμε ότι πρέπει να πάει στο αρχείο για 7 άτομα για το αδίκημα της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία «ενώ ήταν Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από 21-2-2017 μηνυτήριας αναφοράς και συμπληρωματικών στοιχείων που προσκόμισαν στις 8-3-2017 και 13-4-2017 στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές για το έτος 2015, από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό,

Για τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η εισαγγελέας είπε: «Και οι τρεις αναφορές με ημερομηνίες 22-2-2017, 8-3-2017 και 13-4-2017 υπεβλήθησαν στην προκάτοχό μου την κ. Ράικου η οποία εάν ίσχυε το κατηγορητήριο όφειλε να τα έχει διαβιβάσει η ίδια αμελλητί στη Βουλή. Στις 9-3-2017, δηλαδή την επόμενη μετά την υποβολή της δεύτερης αναφοράς, ο κ. Ελευθεριάνος στέλνει τις αναφορές στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου με παραγγελία την αξιολόγηση των αναφορών αυτών. Η τρίτη αναφορά υποβλήθηκε στις 13-4-2017, ημερομηνία που ναι μεν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ διορισμού μου χωρίς ωστόσο να έχω αναλάβει εγώ καθήκοντα» είπε κατά την απολογία της.

Υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για μηνυτήριες αναφορές, πως δεν είχαν σαφές καταγγελτικό περιεχόμενο και ήταν αόριστες και για αυτό σωστά δεν τις έστειλε τότε και η Ελένη Ράικου στη Βουλή. «Από την αναφορά δεν υπάρχει καμία αξιόποινη πράξη, δε μπορούσες καν να πεις για απιστία τότε. Ολοι οι εισαγγελείς είχαν την ίδια άποψη: Σεβης, Ελευθεριάνος, Ράικου κτλ. Εγώ αμελλητί τις έστειλα στη Βουλή όταν έπρεπε, όταν ήταν ώριμες, όταν είχαμε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Θα διέπραττα το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αν τις έστελνα στη Βουλή χωρίς τα απαραίτητα πρόσθετα στοιχεία» πρόσθεσε. 

Η Ελ. Τουλουπάκη αναφέρθηκε και στους χειρισμούς της Ελένης Ράικου την περίοδο που ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς, υποστηρίζοντας πως «δεν τήρησε την υπηρεσιακή υποχρέωσή της να συντάξει έκθεση παράδοσης – παραλαβής». Ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ήταν καθαρά τυπικές και μόνο σε υπηρεσιακά πλαίσια και πως ενόσω ήταν υπουργός τον είχε δει μόνο 5 φορές. 

Τέλος η ίδια άφησε σαφείς αιχμές και για τον Ανδρέα Λοβέρδο: «Ο κ. Λοβέρδος ποτέ δεν ρώτησε ή αυτός ή κάποιος δικηγόρος του ποια είναι η πορεία της υποτιθέμενης μηνυτήριας αναφοράς του, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.  Η μεταγενέστερη μήνυση του κ. Λοβέρδου σε βάρος μου έγινε εκδικητικά στο πρόσωπό μου μετά τη δίωξη του».

Αρχική δημοσίευση