Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, 10:03

Πολλά τα ρεπορτάζ και οι πρώτες αποτυπώσεις της σύντομης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα και της μάλλον αναμενόμενης ως προς το περιεχόμενο συνέντευξης Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζει με δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Η Ελλάδα θα τοποθετήσει τα γερμανικά Μarder στον Έβρο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Welt εστιάζοντας στην είδηση που βγήκε σχετικά με το πώς/πού προτίθεται η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά τεθωρακισμένα. «Οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν ότι εκεί χρειάζονται» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς να τονίζει ότι «η Ελλάδα ως νατοϊκός εταίρος είναι ελεύθερη να τα τοποθετήσει όπου θέλει» σημειώνει η Welt.

Σχετικά με τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων στην περιοχή του Έβρου το Spiegel Online παρατηρεί: «Το ερώτημα πού θα εγκατασταθούν τα Μarder είναι ευαίσθητο εξαιτίας των μεγάλων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών έχει να κάνει και με την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών μονάδων σε ελληνικά νησιά. Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία πολυάριθμων ελληνικών νησιών στο Αιγαίου και ζητά μια αποστρατιωτικοποίηση».

Ο Σολτς υπέρ της Ελλάδας ως προς το Αιγαίο- όχι όμως εμφατικά on camera

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές έναντι της Ελλάδας ως προς την ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο, ο Όλαφ Σολτς πήρε θέση υπέρ της Ελλάδας. Ωστόσο η ιστοσελίδα t-online σημειώνει: 

«Ήδη πριν από τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την Ελλάδα έναντι των (τουρκικών) απειλών μιλώντας στην εφημερίδα ‘Τα Νέα’. ‘Είναι απαράδεκτο ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου»’ ανέφερε εκεί. Στη συνέντευξη Τύπου με τον Μητσοτάκη όμως δεν τοποθετήθηκε εξίσου καθαρά. Ο καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι επίσης σημαντικές για την Ευρώπη και τις διατλαντικές σχέσεις. Γι’ αυτό δήλωσε βέβαιος ότι οι συγκρούσεις ‘πάντα πρέπει επιλύονται με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Η σημασία της Ελλάδας για την ενεργειακή και στρατιωτική ασφάλεια

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα taggeschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης εστιάζει στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιτάχυνση της παραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να παίξει «αποφασιστικό ρόλο» δεδομένου ότι από εκεί διέρχονται αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και στην προοπτική του Eastmed.

«Ο αγωγός Eastmed αρχικά προοριζόταν να μεταφέρει φυσικό αέριο, αργότερα υδρογόνο, από τη Μέση Ανατολή μέσω Κύπρου και Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο το έργο θα ήταν κερδοφόρο. Πλέον ο Eastmed θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία – τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα» παρατηρεί το ρεπορτάζ.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής σημασίας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία μόνο ως προς τη διασύνδεση Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής από πλευράς ενέργειας, αλλά και στρατιωτικά». Ειδικά μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία για τις ΗΠΑ «η Τουρκία δεν θεωρείται αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα θεωρείται ως αξιόπιστη εναλλακτική».

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, 10:05

Αρχική δημοσίευση