Και ελληνικό ενδιαφέρον έχουν οι ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται στις ΗΠΑ καθώς τουλάχιστον τέσσερις από τους έξι ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές ανανεώνουν τη θητεία τους στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, οι Νικόλ Μαλλιωτάκις, Γκας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας βγήκαν αλώβητοι από τις εκλογικές μάχες, κάτι που είναι ευνοϊκό για την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

Αλλά και στη μάχη της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια, μια κρίσιμη πολιτεία για τον εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ, ο Μεχμέτ Οζ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζον Φέτερμαν.

Ο Φέτερμαν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ όλων των ελληνικών θέσεων και υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Συγκεκριμένα, με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες ο Ρεπουμπλικανός Μπιλιράκης εξασφάλισε το 70,5% στη 12η περιφέρεια της Φλόριντα ενώ η αντίπαλός του Δημοκρατικός Κίμπερλι Γουόκερ εξασφάλιζε το 29,5%.

Επίσης, ο Κρις Πάππας αναδείχθηκε νικητής στην 1η περιφέρεια του Νέου Χαμσάϊρ αφήνοντας πίσω την αντίπαλό του Καρολάιν Λεβίτ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο.

Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τον νεότερο, γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ, ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο.

Ο γιος του γερουσιαστή Μενέντεζ, δυναμικός αλλά συνάμα ταπεινός και καλλιεργημένος, θεωρείται ανερχόμενη προσωπικότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Διαθέτοντας ήδη έναν πανίσχυρο μηχανισμό στήριξης και πρωτοφανές ρεύμα για νέο υποψήφιο, αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν ακόμη πόλο προώθησης των ελληνοκυπριακών θεμάτων στο Κογκρέσο.

O Αλέξης Γιαννούλιας διαθέτοντας ήδη πολύτιμη πολιτική εμπειρία από το 2006, οπότε και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στο Ιλινόι, εξελέγη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Πολιτείας. Ενα ισχυρότατο πολιτειακό αξίωμα, το τρίτο τη τάξει, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να ανελιχθεί γρήγορα τόσο στα κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και στο Κογκρέσο, καθώς το Ιλινόι είναι μια πολιτεία στην οποία ενδεχομένως να υπάρξουν «ανοίγματα» τα επόμενα χρόνια σε τρεις πολύ σημαντικές θέσεις.

Ο τρίτης γενικάς Ελληνοκύπριος Τσάρλι Κριστ ηττήθηκε από τον Ρον ντε Σάντις ο οποίος επανεξελέγη κυβερνήτης στη Φλόριντα. Η Ντίνα Τάϊτους, σύμφωνα με τους NYT, με καταμετρημένο το 78% των ψήφων εξασφάλιζε ποσοστό 50,3% έναντι του αντιπάλου της Μαρκ Ρόμπερτσον (47,4%).

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκας Μπιλιράκης από κοινού με τον Κρις Πάππας και την Κάρολιν Μαλόνει είχαν συντάξει επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους τόσο στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 όσο και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Μαλλιωτάκις και Πάπας, σκληροί μαχητές για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό caucus του Κογκρέσου το οποίο δυστυχώς χάνει τρία πολύτιμα μέλη του: τον Τεντ Ντόιτς που ανέλαβε επικεφαλής του AJC, τον Ελληνοαμερικανό Τσάρλι Κρίστι, που «θυσιάζεται» απέναντι στον εξαιρετικά δημοφιλή Ντε Σάντις για το κυβερνείο της Φλόριντα, και τη διαχρονικά σταθερή σύμμαχό μας Καρολάιν Μαλόνεϊ, η οποία έπεσε θύμα της επαναχάραξης στην περιφέρειά της μένοντας εκτός κατά την εσωκομματική διαδικασία.

 

 Αρχική δημοσίευση