Stefan Sauer/dpa via AP, File

Παρατείνεται κατά μια ημέρα το κλείσιμο του Nord Stream 1• Ρήξη Gazprom με τη γαλλική Engie: Σταματούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου • Το Κρεμλίνο απαντά ότι μόνο οι κυρώσεις δημιουργούν πρόβλημα • Γράφουν – σβήνουν στην Ε.Ε. μέτρα έκτακτης ανάγκης.

«Χαμένη στη μετάφραση» παραμένει η Ε.Ε. η οποία, εν μέσω αντιφάσεων και καθυστερημένων αντιδράσεων, οδηγεί εκατομμύρια πολίτες σε έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα, με ελλείψεις, αλλά και έκτακτα μέτρα.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πετάνε όλο το μπαλάκι των ευθυνών στη Μόσχα κατηγορώντας τη για ενεργειακό πόλεμο, στον απόηχο της σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη.

Μόνο οι κυρώσεις δημιουργούν προβλήματα

Στις κατηγορίες αυτές απάντησε το Κρεμλίνο υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι εκείνες που δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Nord Stream 1.

Την ώρα που η Gazprom ανακοινώνει ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός για τέσσερις και όχι τρεις ημέρες (31 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου), η ρωσική κυβέρνηση επικαλείται τεχνολογικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις. 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό» για να προσθέσει ότι «ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση τς επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους».

Τέλος το για τη γαλλική Engie

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τα όσα υποστηρίζει η Μόσχα και κατηγορεί τη ότι χρησιμοποιεί το ως «πολεμικό όπλο», καθώς έγινε γνωστό ότι η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις σε μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

Σα να μην έφτανε αυτό, όμως, η ρωσική εταιρεία προχώρησε σε νέα ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι διακόπτει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου, λόγο της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.
Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η διοίκηση της γαλλικής Engie δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό. Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχέδια επί χάρτου κατόπιν εορτής

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές εξελίξεις, ενώ πολλά αναμένεται να κριθούν στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το Bloomberg, σε σημερινή του ανάλυση παρουσιάζει ορισμένα μέτρα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η Κομισιόν προκειμένου να συγκρατήσει την εκρηκτική άνοδο στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου στα πρότυπα των κρατών της Ιβηρικής
  • Έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
  • Διαχωρισμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τιμών του φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων
  • Μέτρα για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου 
  • Περιορισμοί στην τιμή εισαγωγής
  • Διορθώσεις στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αλλαγές στις τιμές
  • Αλλαγές στην χονδρική αγορά με κίνητρα στους καταναλωτές να αντλούν ενέργεια όταν η ζήτηση είναι χαμηλή ή όταν αυξάνεται η προσφορά.

 

Αρχική δημοσίευση