Το πλοίο Olympus δεν πραγματοποίησε ποτέ το παρθενικό του δρομολόγιο. Κατέβασαν τους επιβάτες λόγω προβλήματος κατά την επιθεώρησή του. Οργή στους κατοίκους και τη δημοτική αρχή, ενώ η κυβέρνηση αποποιείται τις όποιες ευθύνες. Πυρά Σαντορινιού: Καταδικάζουν Κάσο και Κάρπαθο εν μέσω καλοκαιριού.

Σοβαρό ζήτημα προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση για Κάσο και Κάρπαθο, καθώς το πλοίο Olympus, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει, χθες, το παρθενικό του δρομολόγιο (Μήλος, Σαντορίνη, Ανάφη, Σητεία, , Κάρπαθος, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδος), δεν απέπλευσε ποτέ από τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά την επιθεώρηση το πλοίο κρίθηκε ότι δεν είναι αξιόπλοο και οι επιβάτες, που βρίσκονταν ήδη στο καράβι, αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν, καθώς το δρομολόγιο ματαιώθηκε.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει κύμα οργής τους κατοίκους το ακριτικού νησιού, οι οποίοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος η και η Κάρπαθος να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση την ώρα που οδεύουμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Σε ψήφισμά του, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καθυστερημένους χειρισμούς από την ηγεσία του , ζητώντας άμεσα αξιόπλοο πλοίο για την εξυπηρέτηση του κοινού. 

Μιλώντας, σήμερα το πρωί, στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, έκανε λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες, μεταφέροντας την αγανάκτηση των κατοίκων καθώς «το πλοίο αυτό περιμένει όλο το νησί για να έρθει πνοή ζωής στον τόπο».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας, επίσης καλεσμένος στην ΕΡΤ, δεν αποδέχθηκε καμία κυβερνητική ευθύνη και περιορίστηκε στο να μιλήσει γενικόλογα για καθυστερήσεις, για να προσθέσει ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο για το ζήτημα. Έδειξε, μάλιστα, πάλι τον δρόμο των απευθείας αναθέσεων, λέγοντας ότι εάν το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, θα κηρυχθεί έκπτωτο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για έκτακτη δρομολόγηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο το περιστατικό αυτό έφερε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νεκτάριο Σαντορινιό,  βουλευτή Δωδεκαννήσου, να σχολιάζει «Το παρθενικό δρομολόγιο του πλοίου Olympus, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, ακυρώθηκε αιφνιδίως με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σοβαρά εκτεθειμένη στον λαό των νησιών αλλά και στους επισκέπτες που αυτές τις μέρες σπεύδουν στον Πειραιά για να μεταβούν στην νησιωτική χώρα».

Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού

Θέμα: Ν. Σαντορινιός:Η Κυβέρνηση καταδικάζει εν μέσω καλοκαιριού την Κάσο και την Κάρπαθο. Τραγικές οι ευθύνες για την έλλειψη επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών αυτών»

Το παρθενικό δρομολόγιο του πλοίου Olympus,που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας, ακυρώθηκε αιφνιδίως με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σοβαρά εκτεθειμένη στον λαό των νησιών αλλά και στους επισκέπτες που αυτές τις μέρες σπεύδουν στον Πειραιά για να μεταβούν στην νησιωτική χώρα.

Οι κάτοικοι της Κάσου και της Καρπάθου ζητούν άμεσες απαντήσεις:

  1. Γιατί άργησε τόσο η διαδικασία εξεύρεσης πλοίου που θα καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης άγονης γραμμής; 
  2. Γιατί δεν μερίμνησε το Υπουργείο να έχει προηγηθεί εγκαίρως η επιθεώρηση του πλοίου έτσι ώστε να μην περάσουν την σημερινή ταλαιπωρία οι επιβάτες και να μην κινδυνεύει η συνολική διασύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου;

Οι ευθύνες που βαραίνουν τον Υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα μέσα Ιουλίου τα νησιά αυτά παραμένουν χωρίς πλοίο, με σαφή πια κίνδυνο να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και κοινωνική ζωή τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι αφού το Υπουργείο άργησε χαρακτηριστικά να υπογράψει τη συγκεκριμένη Σύμβαση για την ανάθεση της άγονης γραμμής, αφού η εταιρεία άργησε να ανοίξει πλάνα, αλλά και αφού άνοιξαν, και πάλι κανένας μέσα στον κορύφωση του καλοκαιριού, δεν μπορούσε να κλείσει εισιτήρια για Κάσο-Κάρπαθο.

Τέλος, σήμερα το προγραμματισμένο πρώτο δρομολόγιο του πλοίου ακυρώνεται….ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί στον Πειραιά!»

Πληροφορίες από τοπικά μέσα αναφέρουν ότι για το νησί της Κάσου είχαν προορισμό 120 άτομα, οι πρώτοι τουρίστες του καλοκαιριού.

Αρχική δημοσίευση