Ξύπνησαν μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας Λατινικής Αμερικής • Εισβολή χιλιάδων εξτρεμιστών σε Προεδρικό Μέγαρο, Κογκρέσο και Ανώτατο Δικαστήριο • Ζήτησαν ανατροπή του • Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης η πρωτεύουσα Μπραζίλια • Παγκόσμια καταδίκη.

Το φάντασμα του Ντόναλντ Τραμπ, στενού συμμάχου του , πλανάται πάνω από τη Βραζιλία στον απόηχο της ιστορικής νίκης του και της επιστροφής του στην προεδρία της χώρας.

Οι εφιαλτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, με χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου να εισβάλουν σε βασικά κυβερνητικά κτίρια, όπως το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, ξυπνούν μνήμες από τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής.

Ντυμένοι στα χρώματα της χώρας, με σημαίες, αλλά και με στρατιωτική περιβολή εξτρεμιστές οπαδοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στα εμβληματικά κτίρια της ζώνης κοντά στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, ζητώντας την παρέμβαση του στρατού για την ανατροπή με πραξικόπημα του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου.

Χάος μέσα σε λίγες ώρες

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, λίγο μετά τις 12.30 (ώρα Ελλάδας) οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια του Προεδρικού Μεγάρου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και στο Κογκρέσο, εκεί όπου νωρίτερα οι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα σε γραφεία προκαλώντας καταστροφές, ενώ ανέβηκαν και στην οροφή του κτιρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει περισσότερες από 150 συλλήψεις, ενώ δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους.

Πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζουν μπολσοναριστές, πολλοί από τους οποίους φορούν τα κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου, να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στη ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς. Σε άλλες εικόνες διακρίνεται λεωφορείο γεμάτο συλληφθέντες διαδηλωτές να αναχωρεί, προφανώς προς την κατεύθυνση αστυνομικού τμήματος.

Η μονάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της Γερουσίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε περίπου τριάντα ανθρώπους μέσα στην αίθουσα, που είχαν καταλάβει εξ εφόδου νωρίτερα μπολσοναριστές, όπως και τη Βουλή, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η πρωτεύουσα της χώρας, με απόφαση του Λούλα ντα Σίλβα, μπαίνει σε μια ιδιότυπη κατάσταση lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα. Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στη Μπραζίλια από το Σάο Πάολο, κήρυξε κατάσταση «ομοσπονδιακής παρέμβασης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Βάνδαλοι, φανατικοί, φασίστες

Είχε προηγηθεί ένα πύρινο διάγγελμα από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, ο οποίος μίλησε για βαρβαρότητα και εικόνες πρωτοφανείς για τη χώρα του.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο Λούλα ντα Σίλβα, ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της αστυνομίας σημειώνοντας ότι «δεν έκαναν τίποτα, τους άφησαν να περάσουν».

Έστρεψε, παράλληλα, τα βέλη του και προς τον πρώην πρόεδρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες ομιλίες με τις οποίες ενθαρρύνει τέτοιες εισβολές και υποσχόμενος ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών.Καταδικάζει και το κόμμα του Μπολσονάρο

Την ώρα που ο πρώην πρόεδρος της χώρας παραμένει στη Φλόριντα και δεν έχει τοποθετηθεί για τα γεγονότα, ο πρόεδρος του κόμματός του, Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, καταδίκασε επισήμως τις εισβολές, τις οποίες χαρακτήρισε «ντροπή για όλους μας».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να υποστηρίζουν τον Μπολσονάρο, αλλά «δεν εκφράζουν τον Μπολσονάρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο ακροδεξιός πολιτικός δεν έχει αποδεχθεί επισήμως την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές, ενώ αναχώρησε για τις ΗΠΑ δύο ημέρες πριν πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Λούλα ντα Σίλβα.

Αρχική δημοσίευση