Η εφημερίδα Welt am Sonntag (Welt της Κυριακής) φέρνει στο φως το γεγονός ότι, εν μέσω ενεργειακού πολέμου με τη , η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών η οποία θα αναλάβει την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της Germania. Πρόκειται για τη θυγατρική του ρωσικού γίγαντα στον τομέα της ενέργειας στη χώρα, η οποία πρακτικά εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο.

Ο εποπτικός φορέας του τομέα της ενέργειας στη Γερμανία είχε διαβεβαιώσει τον Απρίλιο πως θα διαχειρίζεται την εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εμπορία, την αποθήκευση και τη μεταφορά αερίου, προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης. Η εταιρεία συμμετοχών που δημιουργήθηκε, με τίτλο Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG), θα είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις της εταιρείας, σημειώνει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίσας, η οποία έχει δει κυβερνητικό έγγραφο.

Τη διεύθυνσή της φέρονται ότι θα αναλάβουν δύο δικηγόροι του γραφείου CMS Hasche Sigle. Μέχρι στιγμής, το δικηγορικό γραφείο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, επικαλούμενο τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά την τήρηση εμπιστευτικότητας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε ότι είναι ενήμερο για την ίδρυση της εταιρείας συμμετοχών, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για προληπτικό μέτρο εν όψει ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης της γερμανικής θυγατρικής του ρωσικού κολοσσού ενέργειας.

Μιλώντας στη Welt am Sonntag, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας υποστήριξε ότι πρόκειται για «εντελώς προληπτικό» σχήμα που προς το παρόν είναι ένα «άδειο εταιρικό νομικό κέλυφος».

Αρχική δημοσίευση