Στα ύψη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα τερατώδη υπερκέρδη του ενεργειακού καζίνου στις πλάτες νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα κάνει αλχημείες για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το ποσό από τα υπερκέρδη που θα φορολογήσει για να μην στεναχωρήσει τα συμφέροντα από τα οποία εξαρτάται», απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με τα «υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ακόμη: «Ακόμα δεν έχει πει (η κυβέρνηση) πόσα τα υπολογίζει και πότε θα τα φορολογήσει. Αν αμφισβητεί  (ο Γιάννης Οικονόμου) τον τρόπο υπολογισμού, ας τον ενημερώσει κάποιος ότι τα στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ. Ο κ. Μητσοτάκης κλέβει από νοικοκυριά και επιχειρήσεις 10, επιστρέφει 1 και έχει το θράσος να μιλά για στήριξη. Δυστυχώς όμως για αυτόν, ο κόσμος τον έχει πάρει χαμπάρι».

Στο σχόλιό του για την μακροσκελή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων, ο κ. Οικονόμου είχε δηλώσει νωρίτερα: «Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την απύθμενη αμάθειά του. Αντί για τα Tsipronomics, ας μας απαντήσει ποια μεθοδολογία εφάρμοσε στον υπολογισμό των προς φορολόγηση υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας, ώστε να καταλήξει σε αυτά τα  ποσά. Επίσης, αν μπορεί, ας μας πει ποια είναι, κατ’ αυτόν, τα υπερέσοδα κάθε εταιρείας και ποιο φόρο ο ίδιος προτείνει και σε ποιες εταιρείες. Αναλυτικά και τεκμηριωμένα. Τέλος, μήπως ζητά να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τη Δ.Ε.Η. σε αγρότες, μικροεπιχειρηματίες και ευάλωτα στρώματα; Η Κυβέρνηση φορολογεί τα πραγματικά υπερέσοδα, με συντελεστή 90%, και δίνει τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση των καταναλωτών».

«Τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να επιστραφούν άμεσα στους καταναλωτές»

Την «πανομοιότυπη αντίδραση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Κυβερνητικού εκπρόσωπου στην Έκθεση υπολογισμού των πραγματικών υπερκερδών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνει σε δήλωσή του και ο αρμόδιος Τομεάρχης της Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι «αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Και ότι συνεχίζουν ακόμη και μετά από έναν χρόνο ακραίας ακρίβειας που βαραίνει τις πλάτες των καταναλωτών να στηρίζουν το “πάρτι” υπερκερδών για λίγους στην αγορά ενέργειας.

Τους υπενθυμίζουμε ότι αντί να αναρωτιούνται για τη μεθοδολογία και τον τρόπο υπολογισμού των 2,2 δισ. ευρώ που είναι τα ετήσια υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας, οφείλουν να τα επιστρέψουν άμεσα στους καταναλωτές. Και αυτό δεν το οφείλουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά στην ελληνική κοινωνία.

Είναι κρίμα όμως το Μαξίμου να χρυσοπληρώνει τόσα γαλάζια παιδιά με πρώτο και καλύτερο τον κ. Στάσση και ούτε ένας να μην έκανε τον κόπο να διαβάσει τις 37 σελίδες της Έκθεσης. Αν κάνουν τον κόπο, έστω και καθυστερημένα, θα διαπιστώσουν όλα τα στοιχεία και οι υπολογισμοί για τα υπερκέρδη βρίσκονται στην Έκθεση και στα παραρτήματά της που είναι αναρτημένη. Όλα τα ποσοτικά/οικονομικά δεδομένα προέρχονται από το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ.

Η μέθοδος δε στην Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απλή και διαχρονική: Έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μείον σταθερά και μεταβλητά κόστη, λαμβάνοντας υπόψη το μεταβλητό φόρο άνθρακα και ένα εύλογο κέρδος 5%.  

Όσο για τον υπολογισμό φόρου ανά παραγωγό, που μας ζήτησαν, θα τους κάνουμε και αυτή τη χάρη να τον υπολογίσουμε, αν συμφωνήσουν Σκρέκας – Οικονόμου μαζί με τον κ. Σταϊκούρα να παραιτηθούν, γιατί πολύ απλά, αντί να κάνουν τη δουλειά τους, έβαλαν πλάτη στο πάρτι αισχροκέρδειας. Οφείλουν όμως να παραιτηθούν πάνω, από όλα, επειδή έχουν επιτρέψει ένα οικονομικό σκάνδαλο που έχει ήδη κοστίσει, εδώ και ένα χρόνο, πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Το ερώτημα που θέτει η κοινωνία παραμένει. Πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη για την κυβέρνηση και πότε θα τα επιστρέψει στους καταναλωτές ο κ. Μητσοτάκης;».

Αρχική δημοσίευση