AP Photo/Rui Vieira, File

Είναι επίσημο. Η Λιζ Τρας είναι η νικήτρια της κούρσας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Αύριο θα ανακηρυχθεί και επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ και στη συνέχεια θα λάβει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ενσωμάτωση των τελικών αποτελεσμάτων της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας στο κόμμα των Τόρις, από τα 141.725 μέλη του κόμματος που ψήφισαν για την εκλογή νέου ηγέτη και πρωθυπουργού της χώρας, η Τρας συγκέντρωσε τις 81.326 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ έλαβε 60.399. Πρόκειται για μία διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά περισσότερων από 20.000 ψήφων, η οποία είναι αρκετή για να «σφραγίσει» την εκλογή του προσώπου που θα ηγηθεί του κόμματος των Συντηρητικών τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2024.

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης της Βρετανίας, οι εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών δεν χρειάστηκε να διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο για το σύνολο του εκλογικού σώματος της χώρας. Δεν απαιτούνται νέες εθνικές εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κέρδισε τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον, υποσχόμενη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να μειώσει τους φόρους, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει κάποιο σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής.

Η επόμενη της Βρετανίας εξασφάλισε περίπου το 57% των έγκυρων ψήφων, ενώ στην τελική εκλογική διαδικασία σημειώθηκε υψηλό ποσοστό συμμετοχής 82,6%, σύμφωνα με τους ειδικούς σχολιαστές. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι συγκριτικά με το τωρινό αποτέλεσμα, οι προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού των Τόρις απέδιδαν μεγαλύτερο ποσοστό «νομιμοποίησης» από σώμα των μελών. Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε συγκεντρώσει 66,4% το 2019, ο Ντέιβιντ Κάμερον 67,6% το 2005 και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ 60,7% το 2001.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η νέα αρχηγός των Τόρις έσπευσε να ευχαριστήσει τα μέλη που την ψήφισαν με ανάρτηση στο Twitter, υποσχόμενη παράλληλα να βγάλει τη χώρα από την περιοδική κρίση που διανύει.

«Είναι τιμή μου που εκλέγομαι Αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Σας ευχαριστώ που δείξατε την εμπιστοσύνη σας σε εμένα να ηγούμαι και να παραδώσω για τη μεγάλη μας χώρα. Θα αναλάβω τολμηρά μέτρα για να ξεπεράσουμε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Τρας.

Λόγο προς τα μέλη και τους φίλους των Συντηρητικών έβγαλε για την εκλογή της αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Μεταξύ άλλων, αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος για να επαινέσει τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον.

Ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας της ήταν η εξαγγελία της ότι θα φέρει ξανά την ενότητα στο Συντηρητικό Κόμμα, γεγονός που αναμφίβολα θα αποτελέσει πολιτική πρόκληση.

Πάντως, προς επίρρωση αυτού ορισμένοι υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ στην ανώτερη ιεραρχία του κόμματος έχουν δηλώσει ότι το κόμμα πρέπει να συσπειρωθεί.

Επιπλέον, απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών πριν το 2024.

Να σημειωθεί ότι η Τρας θα είναι η τρίτη κατά σειρά πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη θέση χωρίς τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Συγχαρητήρια για την εκλογή, αλλά επίκριση για την πολιτική των Τόρις από τον Κιρ Στάρμερ 

Ανάμεσα στα συγχαρητήρια που δέχθηκε από πολιτικούς συνεργάτες και άλλα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της χώρας είναι και το μήνυμα του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τη συνεχάρη για το αποτέλεσμα, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει με νόημα ότι «μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις το μόνο που έχουμε να δείξουμε είναι χαμηλοί μισθοί, υψηλές τιμές και μια κρίση κόστους ζωής».

Ο Στάρμερ συμπλήρωσε ότι «μόνο οι Εργατικοί μπορούν να κάνουν το νέο ξεκίνημα που χρειάζεται η χώρα μας».

Η δίμηνη κούρσα για την αντικατάσταση της πολιτικής ηγεσίας άφησε τη Βρετανία με ένα κενό εξουσίας σε μια εποχή που καταναλωτές, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την κυβερνητική στήριξη για τον περιορισμό του αντικτύπου της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει χάσει τη δικαιοδοσία για λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων από τις 7 Ιουλίου, όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο, διάφορες οργανώσεις προειδοποιούν ότι ένα στα τρία νοικοκυριά θα αντιμετωπίσει ενεργειακή φτώχεια αυτό το χειμώνα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να διαλέξουν μεταξύ της τροφής και της θέρμανσης των νοικοκυριών τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε υψηλό 42 ετών στο 13,3% τον Οκτώβριο, απειλώντας να βυθίσει τη Βρετανία σε παρατεταμένη ύφεση.Αρχική δημοσίευση