Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας / AP Photo/Hektor Pustina

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, γνωστοποίησε χθες ότι περιλαμβάνεται στη λίστα των ατόμων στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο για «διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα» και «διαφθορά», κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται.

H βρετανική πρεσβεία στα Τίρανα ανέφερε μέσω Twitter ότι «αυτήν την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε δράση κατά αρκετών Αλβανών για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και για διαφθορά», χωρίς να τους κατονομάσει.

«Ενημερώθηκα με επιστολή ότι ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδό μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο 77χρονος πολιτικός και συμπλήρωσε ότι το έγγραφο τον συνδέει με «οργανωμένο έγκλημα και εγκληματικές ομάδες», κατηγορία την οποία χαρακτήρισε «συκοφαντία».

Κατηγόρησε τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, καθώς και τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ότι βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Στον Σαλί Μπερίσα είχε ήδη απαγορευτεί πέρυσι η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες για «πράξεις διαφθοράς όσο ήταν πρωθυπουργός».

Ο 77χρονος είχε ιδρύσει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα το 1990 και δύο χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος μη κομμουνιστής εκλεγμένος πρόεδρος της βαλκανικής χώρας, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 1997. Το 2005, το κόμμα του Μπερίσα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας μέχρι το 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχική δημοσίευση