AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σε δραματικούς τόνους η ανάρτηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκονται περικυκλωμένες στο κατεστραμμένο λιμάνι της πόλης.

Μεγαλώνει η ρωσική πίεση στην μαρτυρική Μαριούπολη με τον Ουκρανικό στρατό να δηλώνει σήμερα ότι προετοιμάζεται για «την τελική μάχη» στο κατεστραμμένο λιμάνι της πόλης, στα νοτιοανατολικά της χώρας. 

Μετά από πολιορκία που διαρκεί περισσότερες από 40 ημέρες «σήμερα θα είναι πιθανώς η τελευταία μάχη, καθώς τα πυρομαχικά μας τελειώνουν. (…)» ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δραματικούς τόνους σημειώνουν πως «αυτό σημαίνει θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για άλλους». 

Η ανάρτηση έγινε από την 36η μοίρα του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, που υπάγεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Σιγά σιγά εξαφανιζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πραγματικά σας ζητάμε να θυμάστε τους Ουκρανούς λέγοντας έναν καλό λόγο», αναφέρουν. «Για περισσότερο από ένα μήνα πολεμούσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «το δυνατό και το αδύνατο», προσθέτει η μονάδα. Περίπου τα «μισά» από τα μέλη της είναι τραυματισμένα, σύμφωνα με το κείμενο που διακινούν ηλεκτρονικά. 

Οι Ρώσοι τους έχουν απωθήσει σταδιακά έξω από το κέντρο της πόλης και τους έχει περικυκλώσει στην προσπαθεί να τους καταστρέψουν, αναφέρουν από την στρατιωτική μονάδα, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της καθώς έχουν εγκαταλειφθεί τόσο από τη στρατιωτική διοίκηση όσο και από την πολιτική εξουσία.

Στα άλλα μέτωπα

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε πόλεις στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ όλοι περιμένουν τη νέα ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, που είναι ένας από τους βασικούς πολεμικούς στόχους της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν το αρχηγείο του ουκρανικού τάγματος Ντνίπρο στην πόλη Ζβονέτσκι. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, που είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, Ραμζάν Καντίροφ, διεμήνυσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Δεν σταματάμε, λέει ο Λαβρόφ

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ότι η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε.

«Αφού πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν, πάρθηκε μια απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι παρουσίασε στη Μόσχα ένα «απαράδεκτο» σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από τις συμφωνίες που είχαν καταλήξει προηγουμένως οι πλευρές. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς Λαβρόφ τότε ως μια τακτική για να υπονομεύσει την Ουκρανία ή να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι οι εκκλήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να συνεχίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ να εξοπλίζει το Κίεβο, σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή ανατροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Αρχική δημοσίευση