ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/

Στον δρόμο προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα από το σκάνδαλο των υποκλοπών δίνοντας μια σειρά από θεματικές συνεντεύξεις Τύπου, με την πρώτη αύριο να αναφέρεται στα θέματα της οικονομίας, ενώ δύο είναι τα σενάρια αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου: το πρώτο λέει ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνουν είτε στις 2 Απριλίου είτε στις 9 Απριλίου και οι ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της παρούσας κυβέρνησης, στις 14 Μαΐου ή στις 21 Μαΐου (Βλ. «Οι φόβοι του Μητσοτάκη και οι ημερομηνίες των εκλογών»).

Σήμερα ο έκανε ανάρτηση στο Facebook κάνοντας λόγο για «αισιόδοξα νέα» από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της «ΕΡΓΑΝΗΣ» για το 2022 σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και ο μέσος μισθός αυξήθηκε στα 1.176 ευρώ από 1.046 ευρώ.

«Οι επισφαλείς δουλειές μερικής απασχόλησης με αμοιβές έως 700 ευρώ μειώθηκαν κατά 1/3, ενώ αυξήθηκαν κατά 60% οι θέσεις εργασίας που αμείβονται με μισθούς από 700 έως 1.000 ευρώ, και κατά 23.5% οι θέσεις εργασίας με μισθό πάνω από 1000 ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε μία τριετία με σοβαρές εξωγενείς κρίσεις» είπε για να υποσχεθεί την επόμενη τετραετία «αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας. Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για χτίσουμε μία Ελλάδα όπου οι νέοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου».

Αναφέρθηκε σε ένα ακόμα κουπόνι, που εφηύρε η κυβέρνηση αυτή τη φορά «για τη στοματική υγιεινή του παιδιού», χωρίς φυσικά να μιλήσει για το εγκληματικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και το οποίο αποδυναμώνει περαιτέρω τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. 

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι το «dentist pass» γίνεται με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είπε: «Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το «Ελλάδα 2.0» με την υγιεινή των δοντιών των μικρών παιδιών; Έχει! Γιατί έχουμε εντάξει στο “Ελλάδα 2.0” το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το πρώτο σοβαρό και οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης στη χώρα μας. Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξουμε τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην υγεία – να δώσουμε έμφαση, επιτέλους, στη σημασία της πρόληψης… Μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε, μεταξύ άλλων, να χαιρετήσει την θέσπιση του υπουργείο Παιδείας για «ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» υποστηρίζοντας ότι αυτή «θα συμβάλλει στην αναγνώριση και επιβράβευση του έργου του εκπαιδευτικού, ο οποίος θα μπορεί να την αξιοποιήσει ως μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή του σε θέση ευθύνης. Για όσους η αξιολόγηση δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να παρακολουθήσουν επιμόρφωση».

Απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ισχυρίστηκε πως «δεν έχει σκοπό την “τιμωρία” κανενός – έχει στόχο να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας που αξίζουν, να δώσουμε σε όλους το κίνητρο αλλά και τη βοήθεια ώστε να γίνουν καλύτεροι. Δημόσια Σχολεία χωρίς αξιολόγηση σπρώχνουν τα παιδιά μας στα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση».

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του πρωθυπουργού στην «επίσημη παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (masterplan) για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας που εκπόνησε η Επιτροπή Μπένου», τον οποίο ευχαρίστησε, κάνοντας λόγο για ένα «τολμηρό σχέδιο που εκπονήθηκε μέσα από τη διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που είχαν πληγεί τόσο βαθιά από τις πυρκαγιές του 2021. Ονομάζεται “ Μετά” και περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις που προϋπολογίζονται στα 390 εκατ. ευρώ. Το πιο εμβληματικό από αυτά είναι ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών- Στροφυλιάς, Στροφυλιάς-Ιστιαίας, ένα έργο υποδομής που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να σπάσει η απομόνωση της Β. Εύβοιας».

«Από το σύνολο των έργων, τα 30 έχουν ήδη ξεκινήσει και τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, έχοντας όλα εξασφαλισμένους πόρους. Συνολικά, μαζί με τις δράσεις ανακούφισης και τα έργα άμεσης αποκατάστασης που έφτασαν τα 300 εκ. ευρώ και έγιναν αμέσως μετά την πυρκαγιά, η επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αρχική δημοσίευση