Ο Αμερικανός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς

Tyler Sizemore/Hearst Connecticut Media via AP, Pool, File

Ο ακροδεξιός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς καταδικάστηκε να πληρώσει 1 δισ. δολάρια ως αποζημίωση σε συγγενείς θυμάτων του μακελειού στο σχολείο Σάντι Χουκ. Ο γνωστός τους κύκλους της αμερικανικής ακροδεξιάς ισχυριζόταν ότι το μακελειό στο δημοτικό σχολείο, όπου νεαρός οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες το 2012, ήταν «απάτη».

Ο Άλεξ Τζόουνς, ιδρυτής του ιστότοπου Infowars, διατεινόταν επί χρόνια ότι το μακελειό «ήταν σκηνοθετημένο» από την κυβέρνηση προκειμένου να στερήσει από τους Αμερικανούς τα τους και ότι «κανείς δεν σκοτώθηκε», ενώ χαρακτήριζε τους συγγενείς των θυμάτων «ηθοποιούς».

Η θεωρία αυτή εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα επί δέκα χρόνια συγγενείς των θυμάτων, αλλά και ένας πράκτορας του FBI, που είχε σπεύσει στο σημείο της επίθεσης, να δέχονται απειλές και παρενοχλήσεις. Έπειτα από προσφυγή στη δικαιοσύνη, σώμα ενόρκων στο Γουότερμπέρι του Κονέτικατ, κοντά στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, απεφάνθη ότι ο Τζόουνς πρέπει να καταβάλει στις οικογένειες οκτώ θυμάτων και στον πράκτορα του FBI 965 εκατομμύρια δολάρια για συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική βλάβη.

Ο Κρις Ματέι, ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε «να εφαρμοστεί».

Οι οικογένειες αυτές είχαν κινηθεί νομικά εναντίον του Τζόουνς εξηγώντας ότι παρενοχλούνταν και δέχονταν απειλές από οπαδούς του, οι οποίοι πίστευαν ακράδαντα ότι η σφαγή δεν έγινε ποτέ. Εξήγησαν ότι ένιωθαν πως απειλούνται, τόσο όταν βρίσκονταν στο σπίτι τους όσο και όταν βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους. Η Έρικα Λάφερτι, κόρη της διευθύντριας του σχολείου που σκοτώθηκε, δήλωσε στη διάρκεια της δίκης ότι την κατηγόρησαν επανειλημμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι ηθοποιός, ενώ έλαβε και απειλές για βιασμό.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, συγγενείς των θυμάτων έκλαψαν όταν άκουσαν την απόφαση. Ο ίδιος ο Τζόουνς βρισκόταν επίσης στην αίθουσα, ενώ ο ιστότοπος Infowars μετέδιδε απευθείας τις εξελίξεις, με τον ίδιο τον Τζόουνς να τις σχολιάζει. Αρνείται να παραδεχθεί ότι έσφαλε, ενώ υποστήριξε ότι απάτες είναι και όσα συνέβησαν στα σχολεία του Ουβάλντε και του Πάρκλαντ, όπου επίσης έγιναν πολύνεκρες επιθέσεις. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ πρόσθεσε ότι διαθέτει «δύο εκατομμύρια σε μετρητά» και ζήτησε από τους οπαδούς του να τον στηρίξουν αγοράζοντας προϊόντα από τον ιστότοπό του και κάνοντας δωρεές.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα χρήματα αυτά «δεν θα πάνε σε αυτούς τους ανθρώπους», αναφερόμενους στους συγγενείς των θυμάτων. «Θα πάνε για να πολεμήσουμε αυτή την απάτη και για να σταθεροποιηθεί η εταιρεία».

«Θέλουν να μας τρομάξουν για να μην αμφισβητήσουμε το Ουβάλντε και όσα πραγματικά συνέβησαν στο Πάρκλαντ», κατήγγειλε ο Τζόουνς αναφερόμενος σε δύο άλλα μακελειά σε σχολεία των ΗΠΑ. «Μαντέψτε: δεν φοβόμαστε, δεν θα πάμε πουθενά και δεν θα σταματήσουμε», υπογράμμισε.

Ο Άλεξ Τζόουνς έχει ήδη καταδικαστεί από δικαστήριο του Τέξας να καταβάλει σχεδόν 50 εκατ. δολάρια σε ένα ζευγάρι, ο 6χρονος γιος του οποίου σκοτώθηκε στο Σάντι Χουκ. Σε αυτή τη δίκη ο συνωμοσιολόγος αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι η σφαγή όντως συνέβη.

«Έχω ζητήσει συγγνώμη εκατοντάδες φορές και τελείωσα να ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στην κατάθεσή του στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις των οπαδών του.

Εναντίον του Τζόουνς εκκρεμεί τρίτη δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση για το Σάντι Χουκ, η οποία θα ξεκινήσει στο Τέξας αργότερα φέτος.

Αρχική δημοσίευση