Η γρήγορη μετάδοση τις νέας μετάλλαξης στις ΗΠΑ και η απόρριψη του πακέτου δαπανών του Μπάιντεν από Δημοκρατικό γερουσιαστή οδήγησαν τον S&P 500 1,14% χαμηλότερα.

Κατρακύλησαν οι δείκτες στη , επηρεασμένοι από τους φόβους για την απειλητική αυξητική τάση της παραλλαγής Όμικρον, που μέσα σε λίγα 24ωρα έχει γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ με ποσοστό 73% στα νέα κρούσματα από 3% στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο S&P 500 υποχώρησε σημαντικά, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που τροφοδοτήθηκε από την Όμικρον πυροδότησε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, οδηγώντας τις μετοχές κυκλικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, σημαντικά χαμηλότερα. Ο S&P 500 έχασε 1,14%, ο Dow Jones υποχώρησε 1,23% και ο Nasdaq κατά 1,24%.

«Οι ειδήσεις για την εξάπλωση της Όμικρον κυριαρχούν στους τίτλους των τελευταίων ημερών διαπραγμάτευσης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων», ανέφερε η Stifel μετά από αναφορές ότι η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Το κύμα της Όμικρον στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι «θα βρίσκεται στο ύψιστο μέρος της εκθετικής ανάπτυξής του σε 2 έως 3 εβδομάδες, ακριβώς τη στιγμή που θα υποδεχτούμε το νέο έτος», σημείωσε η Morgan Stanley.

Οι μετοχές κυκλικών κλάδων, που κινούνται παράλληλα με την οικονομία, επλήγησαν περισσότερο, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούν τα χρηματοοικονομικά χαμηλότερα, καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η Synchrony Financial, η Lincoln National και η Capital One Financial ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων βλάπτει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών, τη διαφορά μεταξύ των εσόδων από τόκους που δημιουργούνται από τις τράπεζες και του ποσού των τόκων που καταβάλλονται στους καταθέτες.

Σε ένα άλλο πλήγμα στις προοπτικές για την ανάκαμψη, ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν απέρριψε το πρόγραμμα δαπανών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του εθνικού χρέους. Ο Μάντσιν αργότερα τη Δευτέρα φάνηκε να γίνεται πιο συγκαταβατικός ωστόσο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν πρόθυμος να υποστηρίξει μια λιγότερο δαπανηρή έκδοση του «Build Back Better Plan».

Η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022 και υπογράμμισε ότι «οι πιθανότητες να περάσει το πρόγραμμα δαπανών έχουν σαφώς μειωθεί και θα αφαιρέσουμε την υπόθεση από τις προβλέψεις μας».

Η ενέργεια, εν τω μεταξύ, δυσκολεύτηκε να μειώσει τις απώλειες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν, αν και ανέκαμψαν από τα χαμηλά της συνεδρίασης. Η μεγάλη τεχνολογία κλόνισε επίσης το επενδυτικό κλίμα στις μετοχές καθώς Apple, Amazon, Facebook, Google και Microsoft έκλεισαν την ημέρα πτωτικά.

Σε άλλες ειδήσεις, η εταιρεία κρουαζιέρας Carnival σημείωσε άνοδο 3% αποφεύγοντας τις ανησυχίες για τον κορονοϊό μετά την πρόβλεψη για κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λόγω των αυξημένων κρατήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και του 2023.Αρχική δημοσίευση