Υπό σχεδόν συνεχή βομβαρδισμό βρίσκεται η Μαριούπολη, το Μικολάιφ και άλλες πόλεις.

Εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης βρίσκονται 19 παιδιά, στην πλειονότητά τους ορφανά, δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για παιδιά και εφήβους, ηλικίας 4 έως 17 ετών, που στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών.

Σύμφωνα με την Ουκρανία το Σάββατο πάνω από 6.600 άνθρωποι τη χώρα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Περισσότεροι από 4 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη.

Από την αρχή του πολέμου, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί είναι  847, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το TASS ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι «πι εθνικιστές έχουν τοποθετήσει νάρκες σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου στο χημικό εργοστάσιο Sumykhimprom στο Sumy προκειμένου να δηλητηριάσουν τους κατοίκους της περιοχής Sumy σε περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισέλθουν στην πόλη.

«Στον οικισμό Kotlyarovo, στην περιοχή Nikolayev, μαχητές εθνικιστικών μονάδων σχεδιάζουν μια πρόκληση με τη χρήση τοξικών χημικών. Για τους σκοπούς αυτούς, έχουν τοποθετήσει δοχεία με τοξικά χημικά στο κτίριο ενός σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα εκραγεί όταν ρωσικά δυνάμεις πλησιάζουν τον οικισμό» είπε και πρόσθεσε «προειδοποιούμε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και τους διεθνείς οργανισμούς για τις κυνικές προκλήσεις των ουκρανικών αρχών, οι οποίες, αν γίνουν, θα χρεωθούν στα ρωσικά στρατεύματα, όπως έχει γίνει περισσότερες από μία φορές».

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-CNN-BBC-TASS)

Αρχική δημοσίευση