Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα επικεντρώσει τις επιθέσεις του στην Ουκρανία στις ζώνες των αυτονομιστών του Ντονμπάς επιδιώκοντας «νίκη» για την 9η Μαΐου, επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, δήλωσε ο γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν.

«Για τη Ρωσία, η 9η Μαΐου είναι εθνική εορτή, ένα σημαντικό στρατιωτικό ραντεβού και είναι σχεδόν σίγουρο πως, για τον πρόεδρο Πούτιν, η 9η Μαΐου πρέπει να είναι μια ημέρα νίκης» δήλωσε ο Μακρόν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο Ντονμπάς, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες σκηνές τις ερχόμενες εβδομάδες» σε αυτή την ανατολική περιοχή της χώρας, εκτίμησε.

Υπενθύμισε πως η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα και τη Τουρκία, προσπαθεί να οργανώσει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην πολιουρκούμενη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, αλλά «με πολλές δυσκολίες» λόγω μιας «πλήρους ρωσικής άρνησης».

Αναφερόμενος στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, κατηγόρησε το κόμμα της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν –αποκαλώντας το με την παλιά ονομασία του «Εθνικό Μέτωπο»– ότι παραμένει «αμφίσημο» απέναντι στη Ρωσία αποφεύγοντας να την κατηγορήσει.

«Σημείωσα την ύποπτη απουσία όλων των ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ενήργησε για να τιμωρηθεί η Ρωσία, κάτι που σας δείχνει την αμφισημία που έχουν ακόμη ορισμένοι με αυτή τη χώρα παρά τον πόλεμο» είπε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η ημερομηνία που θέλει ο Πούτιν να έχουν τελειώσει οι εχθροπραξίες»

Σημειώνεται πως αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία για το τέλος του πολέμου, δηλαδή την 9η Μαϊου, είχε κάνει προ ημερών η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Pravda.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση έχει ληφθεί και η καταληκτική ημερομηνία του πολέμου είναι η 9η Μαΐου, η «Ημέρα Νίκης» δηλαδή, όπου εορτάζεται στη Ρωσία με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στη χώρα, με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Όπως αναφερόταν, την πληροφορία αυτή φέρεται να είχε διαρρεύσει η ουκρανική πλευρά μέσω του Γενικού Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει μια προπαγανδιστική καμπάνια προς το προσωπικό των ρωσικών δυνάμεων, ώστε ο πόλεμος να έχει ολοκληρωθεί πριν την 9η Μαΐου».Αρχική δημοσίευση