Στη Γαλλία είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης για την εκλογική μάχη ανάμεσα στο Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας Nupes, με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Ο αριστερός συνασπισμός έχει ήδη ταρακουνήσει τη γαλλική πολιτική σκηνή, αφού κατάφερε να ενώσει μια κατακερματισμένη Αριστερά και να ανακόψει την πρωτοκαθεδρία του Μακρόν, που αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει την αυτοδυναμία ή να αναγκαστεί σε «συγκατοίκηση».

Στον πρώτο γύρο το Ensemble έλαβε 25,75% των ψήφων καταφέρνοντας απειροελάχιστο προβάδισμα έναντι του 25,66% του μετώπου υπό τον Μελανσόν, που αμφισβήτησε τα παραπάνω στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών και τη διαφορά των μόλις 21.359 καταγγέλλοντας πως δεν καταμέτρησε στις δυνάμεις του ανεξάρτητους αριστερούς ψηφοφόρους από Παρίσι, Κορσική και υπερπόντιες κτήσεις που μετεκλογικά θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα του.

Στην τρίτη θέση, με 18,68%, ήλθε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σημείωσε άνοδο και ελπίζει πως θα κερδίσει σήμερα πάνω από 15 έδρες, που είναι το όριο για να αναγνωριστεί ως επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για να αποκτήσει κύρος και οικονομικούς πόρους.

Οι υποψήφιοι

Στον σημερινό γύρο οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον α’ γύρο πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν ωστόσο οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.

Πάντως, ο Μακρόν «ξέχασε» να καλέσει τους πολίτες να «μαυρίσουν» τους ακροδεξιούς υποψηφίους έχοντας μοναδικό στόχο να πλήξει τους υποψήφιους της Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Κοινωνικής Ενότητας, που προελαύνει προς την πρωτιά.

Σε 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 του κ. Μακρόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν, σε 62 υποψήφιος του κ. Μελανσόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν. Σε 80 περιφέρειες υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα επιλέξουν βουλευτή, τον οποίο δεν ψήφισαν στον α’ γύρο.

Μεγάλο παράγοντα για την έκβαση του αποτελέσματος θα αποτελέσει το ποσοστό της αποχής. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της χώρας δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα να προσέλθουν στις κάλπες, παρά το σημαντικό διακύβευμα. 

Τα σενάρια 

Για να εξασφαλίσει μία από τις δύο πλευρές την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση χρειάζεται 289 έδρες από το σύνολο των 577. Αν η παράταξη του Μακρόν κερδίσει την πλειοψηφία θα κυβερνήσει στα επόμενα πέντε χρόνια με τα χέρια λυμένα, αλλιώς θα υποχρεωθεί να κυβερνά αναζητώντας συμμαχίες.

Αν το κυβερνών κόμμα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών μπορεί να αναζητήσει συνεργασίες κατά περίπτωση ή να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές. Η επιλογή εξαρτάται μάλλον από το πόση θα είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα. 
 
Κρίνεται επίσης η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης του Μακρόν που αποφάσισαν να κατέλθουν στις εκλογές. Αν βγουν και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στον αναπληρωτή τους, αφού στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα. Αν δεν εκλεγούν όμως θα κληθούν να φύγουν από την κυβέρνηση ως αποδοκιμασθέντες.

Αρχική δημοσίευση