Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας,

AP Photo/Boris Grdanoski

Κρίσιμη ημέρα για τις πολιτικές εξελίξεις στη . Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με 60 βουλευτές παρόντες στο Κοινοβούλιο, αριθμός που δεν είναι αρκετός για να «πέσει» ο Ζάεφ.

Μετά τον πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ όλων των κομμάτων, αλληλοκατηγορίες για εκβιασμούς, απειλές και προσπάθειες να ανατραπούν οι ισορροπίες, οι βουλευτές στη καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη της κυβέρνησης Ζάεφ.

Το πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών στη γειτονική μας χώρα θα κριθεί από ένα ή δύο βουλευτές, μέλη των μικρών αλβανικών κομμάτων.

Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η συνεδρίαση με απόντες τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον αριθμό των παρόντων να μην ξεπερνά τους 60 γεγονός που δεν καθιστά εφικτό να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η . Από την κρίσιμη συνεδρίαση απουσιάζει ένας βουλευτής του BESA (μικρό αλβανικό κόμμα που είχε στηρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ πριν ο επικεφαλής του άρει τη στήριξή του) που ίσως κρίνει το τελικό αποτέλεσμα υπέρ ή κατά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που ηγείται της χώρας.

Η κοινοβουλευτική μάχη μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα καθώς όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λάβουν το λόγο και παραμένει άγνωστο πόσοι από αυτούς θα κάνουν χρήση του δικαιώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής θα κληθεί να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα.

  • Εάν «περάσει» η πρόταση μομφής (χρειάζονται 61 ψήφοι) τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί. Θα σχηματιστεί υπηρεσιακή που θα αναλάβει θητεία μέχρι το σχηματισμό νέας ή τη διενέργεια εκλογών. Ο πρόεδρος θα δώσει εντολή σχηματισμού στο κόμμα ή τα κόμματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν πως διαθέτουν 61 βουλευτές.
  • Εάν δεν «περάσει» η πρόταση μομφής το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν επιτρέπεται να υπάρξει νέα πρόταση δυσπιστίας τους επόμενους τρεις μήνες.

Να σημειώσουμε πως η διαδικασία θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που θα μπορούν να ψηφίσουν και βουλευτές που νοσούν (2 του VMRO) με ειδικές στολές.


Βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δήλωνε την Τρίτη πως την πρόταση μομφής υπογράφουν 61 βουλευτές και πως υπάρχουν ήδη εντατικές διαβουλεύσεις και με άλλους βουλευτές ώστε μια πιθανή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE να συγκεντρώσει παραπάνω από 61 βουλευτές σε σύνολο 120. Τα λεγόμενά του δεν επιβεβαιώνουνται μέχρι αυτή τη στιγμή. 

Αρχική δημοσίευση