Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά θεωρεί «απαράδεκτο» τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων και δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

Σε « μιας νόσου» μετατρέπονται ξανά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σφοδρό κύμα της πανδημίας που προχωρά ασταμάτητο. Η εντολή δόθηκε χθες στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για τον «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο στις ΥΠΕ, με απόφαση του διοικητή του οικείου νοσοκομείου και του διοικητή της οικείας ΥΠΕ»!

Ο περιορισμός, σύμφωνα με το έγγραφο που εξασφάλισε η «Εφ.Συν.» με ημερομηνία 22/11 προς τους διοικητές των ΥΠΕ της χώρας, αφορά και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, ενώ «εξαιρούνται οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και τα ειδικά ».

Οι πολιτικές της κυβέρνησης -επί δύο χρόνια αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας- έχουν εξοργίσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να βάλει κατά της ηγεσίας του υπουργείου.

«Μάθαμε ότι σήμερα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων (…). Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ» ανέφερε (OPEN) η κ. Παγώνη προσθέτοντας πως θεωρεί «απαράδεκτο να γίνει αυτό».

«Αν ετοιμάζουν το έγγραφο να φτάσει στο νοσοκομείο, τους ενημερώνουμε ότι δεν θα το δεχτούμε» συμπληρώνει.

«Να μην ξαναγυρίσουμε πίσω»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έκανε σαφές πως οι νοσοκομειακή θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν και να μην «ξαναγυρίσουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο» αντιλαμβανόμενοι «την αγωνία του καθενός που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του (…)».

Σε μία έμμεση βολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα που υπογράφει την εντολή τονίζει πως «δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα» δηλώνοντας την επιθυμία των συναδέλφων της να βρεθούν «στη μάχη και για τους covid και για τους non covid ασθενείς».

Αναγνωρίζει το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς οι υποδομές καθώς «οι διασωληνωμένοι είναι πάρα πολλοί» και κάνει έκκληση προς το υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι ιδιωτικές κλινικές να είναι στο απυρόβλητο και να ενταχθούν πλήρως σε εφημερίες, επείγοντα περιστατικά και διαχείριση covid-19 ασθενών.

► Ο νευροχειρουργός-διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Πάνος Παπανικολάου στο άκουσμα της είδησης κάλεσε την κυβέρνηση να το «πάρει πίσω».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Η εντολή της κ. Γκάγκα για αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αρχική δημοσίευση