Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σαν τους «κλέφτες» αποφάσισε η κυβέρνηση να εμφανίσει για πρώτη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τους άνδρες της , αφού τα «εγκαίνια» έγιναν στις 11 το βράδυ, απουσία οποιουδήποτε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αστραπιαία ήταν η απάντηση των φοιτητών, οι οποίοι κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες, χώροι του πανεπιστημίου είναι αστυνομοκρατούμενοι σε 24ωρη βάση από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η αντανακλαστική συγκέντρωση των περίπου 500 φοιτητών στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου οδήγησε ωστόσο στην απομάκρυνση των έξι μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η είσοδος της οποίας μετατράπηκε τελικά σε βραχύβια «φιέστα». Λίγο μετά, οι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη τη Ρωμαϊκή Αγορά. Η πορεία είχε παλμό και ακούγονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό» και «για την κυβέρνηση η θα είναι ήττα, έξω οι μπάτσοι από το ».

Η «πρεμιέρα» της ΟΠΠΙ στο ΑΠΘ ήρθε λίγες ώρες μετά το οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στην Αθήνα, όπου πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και γκλοπ κατά των διαδηλωτών στα Προπύλαια, πριν καν παραταχθούν στο δρόμο.

Το «επεισόδιο» με την ΟΠΠΙ έλαβε χώρα στο ενδιάμεσο διάστημα μετά την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και πριν την προγραμματισμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο, κάτι το οποίο φαίνεται να δημιουργεί κλίμα.

Πάντως, οι φοιτητικοί σύλλογοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το πρωί, στις έξι, καθώς συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, όπου τους περίμενε για άλλη μία μέρα ο ασφυκτικός κλοιός των ΜΑΤ, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην μπροστινή πύλη του Ιδρύματος, επί της οδού Εγνατίας, με την ΟΠΠΙ να είναι μέχρι και τώρα άφαντη. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην καταστολή και την «αυταρχική στάση» του πρύτανη Παπαϊωάννου, ενώ μοιράζουν αποφάσεις καταδίκης των συλλόγων τους σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και διερχόμενους πολίτες.

 Αρχική δημοσίευση