Το βήμα της Βουλής επέλεξε για να κάνει προεκλογικό αγώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με αφορμή το νομοσχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις, επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα. Μίλησε μάλιστα για «ευτράπελα περί δημοκρατικής εκτροπής», χρησιμοποιώντας την έκθεση του Economist για να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του προστατεύει τη δημοκρατία.

Αφού παρουσίασε επιγραμματικά το νομοσχέδιο και υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά μετά τις εκλογές και από 1/1/ 2024, κλείνοντας το μάτι στους ενστόλους, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν περιμένει και πολλά από το κόμμα που «διαφώνησε με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα» και «καταψήφισε τον προϋπολογισμό άμυνας».

Όπως είπε, δεν περιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ούτε τις προκαταβολές στου συνταξιούχους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίζει έως τις εκλογές «πρωτοφανή», λέγοντας ότι «προτάσσει το παράλογο στο άλογο».

Υποστήριξε ότι η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «προσβάλλει τη δημοκρατία και το Σύνταγμα», αλλά  και εκείνους που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο λαός ψηφίζει αντιπροσώπους όχι απεργούς»

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η απόφαση αυτή, «που ήρθε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε η κυβέρνηση του από τη Βουλή, είναι «πρώιμη παραδοχή ήττας εν όψει των εκλογών που θα γίνουν σε λίγους μήνες» και «απλά απεγνωσμένη κίνηση φυγής, αν όχι προοίμιο κοινοβουλευτής εκτροπής».

Και στο γνωστό επιχείρημα περί σύμπλευσης της αριστεράς με την ακροδεξιά, είπε ότι επίσης αυτό συνιστά «προσχώρηση σε κάθε πλατεία» και σε ακραίες συμπεριφορές «που δινουν τροφή στα πιο ακραία αντισυστημικά κινήματα».

«Είχα προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο, παραμένετε αδιόρθωτοι», πρόσθεσε.

Επιτιθέμενος στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «Πού είναι ο κ. Σπίρτζης, που λέει με το καλό ή με το άγριο», για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Θα σας καλέσω να επανέλθετε στο ρόλο σας και τη δημοκρατική ομαλότητα, αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες. Θα σας θυμίσω πως εσείς ήσασταν που πήρατε τα πάντα στους πάντες».

Επίσης, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε: «Διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».

Αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο

Όσον αφορά τις υποσχέσεις του προς τις ένοπλες δυνάμεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

Είπε επίσης ότι «οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ».

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση» ανέφερε. 

«Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή κομμάτων στις επόμενες εκλογές είπε: «Η συγκεκριμένη τροπολογία ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» και εξήγησε πως «το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία. Αυτήν επιχειρεί να ενισχύσει αυτή η ρύθμιση εμποδίζοντας συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς».

«Η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και 3 μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό», πρόσθεσε.

Υπερασπίστηκε τα εξοπλιστικά

Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα μόνο για τα εξοπλιστικά και φυσικά όχι για τις υποκλοπές, περιορίστηκε να ευλογήσει για μια ακόμη φορά τα γένια της κυβέρνησης για τα αεροσκάφη και τις φρεγάτες που προμηθεύτηκε και θα προμηθευτεί η Ελλάδα στο μέλλον.

Και φυσικά, προσπάθησε να καρπωθεί τα προβλήματα που έχει η Τουρκία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν θα πάρει F16 χάρη και στην πολιτική της κυβέρνησή του, «ξεχνώντας» τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τη Ρωσία και την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προτίμησε να «χτιστούν» στη Γαλλία οι φρεγάτες «Μπελαρά», γιατί εκεί θα γίνονταν πιο γρήγορα και πιο φτηνά από ό,τι στην Ελλάδα. Και πως χάρη στην κυβέρνησή του η ΕΑΒ κατόρθωσε να αναβαθμίσει τα F16 γιατί «εξυγιάνθηκε» και έγιναν προσλήψεις.

Και επιβεβαίωσε τον προεκλογικό χαρακτήρα της εξαγγελίας για το νέο μισθολόγιο, λέγοντας ότι θα το φέρει στη Βουλή και «προφανώς θα είναι αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης».

Επίσης, έκανε ότι δεν κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ψηφίζει στη Βουλή, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να περιχαρακώσει τον εκλογικό του χώρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε τη σημασία του σκανδάλου των υποκλοπών, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις εργαλειοποιεί και τις έχει αναγάγει «σε κάτι που ορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας».

Αρχική δημοσίευση