Γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η αποχή στις εκλογές θα κυμανθεί μεταξύ 24% και 26% • Με το κλείσιμο της κάλπης οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων.

Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών σήμερα στη , με τον και τη Μαρίν Λεπέν να αποτελούν τα φαβορί για να περάσουν στην τελική μονομαχία της επόμενης Κυριακής. 

Περίπου 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους σε αυτόν τον α’ γύρο, με τη συμμετοχή πάντως να είναι μικρότερη από τις εκλογές του 2017. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια που ήταν στο 69,42%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. 

Γαλλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η αποχή στις σημερινές εκλογές θα κυμανθεί μεταξύ 24% και 26%: πρόκειται για ποσοστό αποχής μεγαλύτερο σε σχέση με τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Η Le Monde, στο κύριο άρθρο της την Παρασκευή, είχε επισημάνει τον κίνδυνο της υψηλής αποχής, τονίζοντας πως «διαφαίνεται μια συμμετοχή ενδεχομένως χαμηλότερη κι από εκείνη που σημειώθηκε τη θλιβερή 21η Απριλίου του 2002». Τότε, δηλαδή, που ήρθε δεύτερος ο πατέρας Λεπέν. 

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων. Όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια». 

Ωστόσο, η παραπάνω νομοθεσία αφορά μόνο τη και επομένως δεν αποκλείει μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών, κυρίως γαλλόφωνων, να μεταδώσουν πρόωρα κάποιες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre δημοσίευσε, λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ένα πρώτο exit poll (από απαντήσεις ψηφοφόρων που είχαν ήδη περάσει από τις κάλπες), στο οποίο Μακρόν και Λεπέν συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό (24%), ενώ ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ  Μελανσόν έρχεται τρίτος με 19%.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος Μακρόν αποτελεί το φαβορί για μια ακόμα προεδρική θητεία, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Λεπέν έχει ψαλιδίσει τη μεταξύ τους διαφορά, η οποία πλέον βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους (1-3%). Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν φέρεται θορυβημένος καθώς διαπιστώνει πως δεν κεφαλαιοποίησε σε εκλογική δύναμη τις διπλωματικές του παρεμβάσεις στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, ενώ η Λεπέν απολαμβάνει πολύ μεγάλη δημοτικότητα, «παίζοντας» έξυπνα με το θέμα της ακρίβειας.

Αρχική δημοσίευση