ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η πορεία που ξεκίνησε απ’ την Καμάρα, σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ. Τρεις προσαγωγές απ’ τη συγκέντρωση Κασιδιάρη και αντιεμβολιαστών.

Ηχηρή διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο κυρίως την ακρίβεια και τα εργασιακά πραγματοποιούν αυτή την ώρα χιλιάδες πολίτες στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας αργότερα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Όπως κάθε χρόνο, σε εξέλιξη είναι διαφορετικές συγκεντρώσεις. 

Απ’ το Άγαλμα Βενιζέλου ξεκίνησε η πορεία στην οποία είχαν καλέσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με περίπου 2.000 διαδηλωτές. Εκεί βρίσκεται και μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Απ’ την Καμάρα ξεκίνησε η πορεία με κάλεσμα από οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στην πορεία, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:00, έδωσαν το «παρών» περίπου 4.000 άτομα, μεταξύ των οποίων φοιτητές με συνθήματα κατά της ΟΠΠΙ, μπλοκ του ΜέΡΑ25, αναρχικοί και η ΕΛΜΕ που βρέθηκε και στην κεφαλή της πορείας. Στη διαδήλωση της Καμάρας ήταν και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας που ξεκίνησε απ’ την Καμάρα, μερίδα ατόμων του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί προσπαθούν να μπουν στο χώρο του ΑΠΘ, όμως εκτός απ’ τις κλούβες των ΜΑΤ που έχουν κλείσει τη διασταύρωση κοντά στο κτίριο της ΔΕΘ, δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται και εντός του πανεπιστημίου.

Απ’ την πλατεία της ΧΑΝΘ ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ, με περίπου 3.500 κόσμο. Εκεί και οι εργαζόμενοι στην οινοποιία Μαλαματίνα.

Στη ΧΑΝΘ αναμένεται να ενωθούν ακολούθως οι δύο πορείες.

«Τελείωσαν και οι αντοχές και οι ανοχές», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης και πρόσθεσε: «Δώδεκα χρόνια μνημόνια και περιοριστικές πολιτικές, δώδεκα χρόνια οι εργαζόμενοι βιώνουν μειώσεις, εισοδημάτων, μειώσεις μισθών, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να εντείνεται. Και πάνω απ΄ όλα, τα εργατικά ατυχήματα να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας».

«Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και συνέχισε: «Η ακρίβεια μας έχει γονατίσει, οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες από ότι στο παρελθόν. Θέλουμε ο βασικός μισθός να αυξηθεί, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων να αυξηθεί, θέλουμε ασφάλεια στην εργασία, θέλουμε να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η διαπραγμάτευση τους στους κοινωνικούς εταίρους, όπως έπρεπε να είναι και όπως ήταν στο παρελθόν».

«Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και απαιτούν εδώ και τώρα αυξήσεις στους μισθούς τους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Οι ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν με πεντακόσια ευρώ ενοίκιο και διακόσια πενήντα ευρώ ρεύμα» δήλωσε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΕκΘ, ενώ μίλησαν επίσης για την ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Υπό αστυνομικό κλοιό

Στο μεταξύ, η πόλη είναι αστυνομοκρατούμενη με περίπου 3.500 αστυνομικούς επί ποδός. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τον δρόμο προς το κτίριο της ΔΕΘ, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΕΦ.ΣΥΝ./ Νίκος Φωτόπουλος
ΕΦ.ΣΥΝ./ Νίκος Φωτόπουλος

 

► Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές από τη συγκέντρωση Κασιδιάρη και αντιεμβολιαστών, που έγινε στο Λευκό Πύργο.

► Aναλυτικά τα καλέσματα και οι συγκεντρώσεις ΕΔΩ

Πολιτικά μηνύματα

«Ο πρωθυπουργός των κοριών και της φτωχοποίησης σε λίγη ώρα θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την εικόνα μιας φανταστικής χώρας. Η μεγάλη συγκέντρωση δείχνει ότι πλέον κανένας δεν τον πιστεύει» δήλωσε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. 

«Οι πολίτες καθημερινά μένουν άναυδοι από τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων του καθεστώτος Μητσοτάκη, της επιχείρησης συγκάλυψης και αποσιώπησης στοιχείων. Όπως, επίσης, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας βιώνουν τη φτωχοποίηση, την ανέχεια και την απόγνωση.Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε ότι είναι μια κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών και των υποκλοπών» είπε ακόμα και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός λέει ως «εδώ», «ως εδώ» στο καθεστώς  του «Μαξίμου ΑΕ», «ως εδώ» στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, «ως εδώ» στις απευθείας αναθέσεις, «ως εδώ» στον αυταρχισμό απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους και τις Ελληνίδες εργαζόμενες.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι μόνο η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, που θα οδηγήσει στην προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στον τόπο και μπορεί να επαναφέρει τη Δημοκρατία».

«Η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, κανένας εφησυχασμός, ενιαίος πανελλαδικός αγώνας τώρα, καμία αναμονή για λύσεις από τα πάνω», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του από το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. 
 

Αρχική δημοσίευση