Συνέντευξη του πρωθυπουργού στη δημόσια τηλεόραση. 

ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός, αντί των γνωστών διαγγελμάτων, επέλεξε αυτή τη φορά τη δημόσια συχνότητα της ΕΡΤ για να προαναγγείλει παρεμβάσεις παραπέμποντας όμως στην επόμενη εβδομάδα για ανακοινώσεις. Μίλησε για εκογές στο τέλος της τετραετίας αλλά άφησε και ένα «παράθυρο» για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός όχι από το ραδιομέγαρο της δημόσιας τηλεόρασης αλλά από το μουσείο της Ακρόπολης. 

Ο Κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πως τα δύσκολα είναι μπροστά και με την ακρίβεια να φουντώνει δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα των καυσίμων που «καίει» αυτές τις ημέρες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

«Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πως θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, διότι αντέχουμε δημοσιονομικά. Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιριών διακοπών» δήλωσε θορυβημένος από τις καλπάζουσες τιμές. 

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής» και άφησε «παράθυρο» αυτό να γίνει με πιο ενισχυμένο τρόπο.

«Θέλουμε να κάνουμε μία παρέμβαση για τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Για να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός.

Απέκλεισε τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης «για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς».

«Κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τον Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά και παρά την απόρριψη του Τούρκου προέδρου για ένα τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών τόνισε πως πιστεύει «ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε» κάτι το οποίο είπε και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε ένα «διάλογο με το παράλογο» και πρόσθεσε πως «οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών».

Απέκλεισε να υιοθετήσει μια αντίστοιχη ρητορική με της Τουρκίας αν και θα μπορούσε να είχε «προσωρινό πολιτικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας», όπως είπε. «Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων», τόνισε. 

Απέρριψε επίσης τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, δήλωσε όμως διαθέσιμος «οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη αναφέρθηκε και στις αμφιλεγόμενες κινήσεις όπως την απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Όλες. Θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική; Πιστεύω πως όχι» είπε αρχικά.

Δικαιολογώντας την απόφαση τόνισε πως «το κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους (…)».

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει να ηττηθεί ο εισβολέας απάντησε πως «δεν θα πρέπει να ηττηθεί η Ουκρανία (…)».

Όσον αφορά τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης ισχυρίστηκε ότι «ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας με πιο καινούρια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού».

Η ελληνική οικονομία και μια ενδεχόμενη νέα κρίση

«Όχι, δεν θα ζήσουμε καμία κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι κρίσεις που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν κρίσεις ελληνικής υπαιτιότητας», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και δήλωσε υπερήφανος γιατί «η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019».

Άδειασμα στο σενάριο του «υβριδικού πολέμου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των πυρκαγιών που ταλαιπωρούν τη χώρα μας κάθε καλοκαίρι αδειάζοντας τα κυβερνητικά του στελέχη που μιλούσαν για υβριδικό πόλεμο. «Δεν θα έλεγα ποτέ κάτι τέτοιο αν δεν είχα ακράδαντες αποδείξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκογές στο τέλος της τετραετίας 

Με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να φουντώνουν ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως «οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα (…)» αλλά φρόντισε να αφήσει ανοικτό και ένα «παράθυρο» λέγοντας πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές». 

Αρχική δημοσίευση