Οριακές παραμένουν οι ισορροπίες ανάμεσα σε και δύο ημέρες μετά την επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν, όπου οι δύο ηγέτες συζήτησαν λεπτομερώς για την κρίση.

Σήμερα, η Μόσχα κατήγγειλε ότι το Κίεβο μετακινεί βαρύ πυροβολικό εκεί όπου βρίσκεται η πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ρωσία κατηγορεί την ότι δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία και δηλώνει, μέσω της εκπροσώπου Μαρίας Ζαχάροβα, ότι «οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο».

Η Ζαχάροβα, σε ανάρτηση της στο Twitter του υπουργείου, δήλωσε ότι «με την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ που διοχετεύουν όπλα στη χώρα, το Κίεβο ενισχύει τον στρατό του στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

Η ίδια δήλωσε ότι η Ουκρανία το μόνο που κάνει είναι να «προσποιείται» τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015 που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Ζαχάροβα επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει άμεση ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών ήσαν παρόντες στις λεγόμενες πλατείες μαϊντάν και εμψύχωναν εκείνους που πραγματοποιούσαν αντισυνταγματικά πραξικοπήματα».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει εδάφη με τη βία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Στις συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοδιάσκεψης κυριάρχησε η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα και να λέει στον Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που θα εισβάλλει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συζήτηση για εισβολή είναι «προκλητική» και κατηγόρησε την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ότι υποδαυλίζουν τις εντάσεις.

Ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον των στρατιωτικών ακολούθων ξένων χωρών δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται και το Κίεβο ευθύνεται γι’ αυτήν την κλιμάκωση.

«Οι παραδόσεις στην Ουκρανία μη επανδρωμένων πτητικών συσκευών και αεροσκαφών ωθούν τις ουκρανικές αρχές σε απότομα και επικίνδυνα βήματα» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν στο Ντονμπάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκική κατασκευής, ανακοινώνουν την χρήση αντιαρματικών όπλων τύπου «Τζάβελιν» τα οποία έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «με αποτέλεσμα να οξύνεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής».

«Οποιεσδήποτε προκλήσεις των ουκρανικών αρχών να επιλύσουν δυναμικά τα προβλήματα στο Ντονμπάς, θα κατασταλούν» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας οι πληροφορίες που μεταδίδονται για δήθεν ετοιμαζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ψέμα.

«Πυλώνας ασφάλειας το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη»

Δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις έκανε και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη συνάντησή της με τον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ζούμε σε καιρούς μεγάλων προκλήσεων. Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία πρέπει να μας ανησυχεί», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινές δηλώσεις της προς τον Τύπο, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στη Ρίγα το ΝΑΤΟ έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα», για το οποίο η νέα γερμανική κυβέρνηση διατηρεί πλήρως τη δέσμευση, είπε η Μπέρμποκ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι εντάσεις δείχνουν πόσο αναγκαίο θα ήταν να πραγματοποιηθεί ένα Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τη δέσμευση της νέας γερμανικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, πολιτικά και στρατιωτικά». «Η συμβολή της Γερμανίας σε θέματα ασφάλειας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερες περίπλοκες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα με την Ουκρανία», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας το έργο της Γερμανίας στο πλαίσιο της Νορμανδίας για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η όποια πρόκληση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό στο διάλογο με τη Ρωσία. Η προσφορά για ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι ακόμα στο τραπέζι και είναι στο χέρι της Ρωσίας να ανταποκριθεί θετικά, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα κάνει, είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

 

Αρχική δημοσίευση