Στο λιμάνι των Μεστών ξενύχτησαν περίπου 300 πολίτες της Χίου, αποτρέπωντας με την παρουσία τους και μόνο, την εκφόρτωση των μηχανημάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που τελικό προορισμό είχαν την περιοχή του Θόλους για την διαμόρφωση του εδάφους όπου το Υπουργείο Μετανάστευσης σκοπεύει να κατασκευάσει τη κλειστή δομή – φυλακή για .

Το πλοίο «Πελαγίτης» έφτασε στο λιμάνι των Μεστών λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα, ωστόσο έφυγε τελικά μετά από δύο ώρες, με το γκαράζ του γεμάτο με τα φορτηγά και τα σκαπτικά μηχανήματα, με προορισμό το κεντρικό λιμάνι της Χίου όπου αναμένεται γύρω στις 10.30 το πρωί.

Εκεί θα το περιμένουν εκ νέου εκατοντάδες Χιώτες και Χιώτισσες, προκειμένου να διασφαλίσουν τη παραμονή των μηχανημάτων στο γκαράζ , χωρίς να επιτρέπουν την αποβίβαση τους.

Στο λιμάνι των Μεστών εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, μετά από διαπραγματεύσεις μίας και πλέον ώρας, απέσπασαν την διαβεβαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελ Ντουρουντού, του αστυνομικού διευθυντή Χίου Γιώργου Κεβόπουλου και του λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση, ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο πλοίο, αρκεί ο κόσμος να επιτρέψει την αποβίβαση των υπολοίπων φορτηγών αυτοκινήτων με εμπορεύματα που υπήρχαν στο «Πελαγίτης».

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε πρώτα να εξέλθουν του πλοίου τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, που είχαν τοποθετηθεί ώστε να βγουν πρώτα και στη συνέχεια να βγουν από τα γκαράζ τα υπόλοιπα.

Ετσι γύρω στις πέντε το πρωί, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χίου  Παντελή Βρουλή, από τον «Πελαγίτη», βγήκαν δύο φορτηγά χωματουργικών έργων  και ένα σκαπτικό, αλλά κανένα άλλο φορτηγό δεν εξήλθε και όλα παρέμειναν μέσα.

Μετά από λίγο, τα μηχανήματα μπήκαν εκ νέου στο γκαράζ, το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και αναχώρησε για το λιμάνι της Χίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό που συνέβη ήταν εσωτερικές ανακατατάξεις στο γκαράζ ώστε στο κεντρικό λιμάνι να βγουν απευθείας τα αυτοκίνητα με τα εμπορεύματα, αφού οι μεταφορικές εταιρείες επικαλούμενες το αυξημένο κόστος λόγω της χιλιομετρικής απόστασης και την έλλειψη προσωπικού , αρνήθηκαν να τα παραλάβουν από εκεί.

Ετσι το σκηνικό της έντασης μεταφέρεται στο κέντρο της πόλης, όπου η προσέλευση των διαμαρτυρόμενων θα είναι αυξημένη.

Αρχική δημοσίευση