«Μέτρον άριστον» και γενετική προδιάθεση, «γερά κόκαλα» που έλεγαν οι παλιοί, τότε που το προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ χαμηλότερο του σημερινού, θεωρούνται οι βασικοί πυλώνες μακροημέρευσης. Αλλά και η θεά τύχη, όπως ευλόγως υποσημειώνει ο επιστολογράφος της «Κ», ενώ σχεδόν ποτέ δεν είναι αργά ν’ αλλάξει κάποιος φθοροποιές συνήθειες ή εξαρτήσεις, «αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Στη φωτογραφία, το ζευγάρι των αθλουμένων με χαμόγελα στα οποία καθρεφτίζεται ο τρέχων δείκτης υγείας τους στον καθημερινό αγώνα με έπαθλο την ευεξία, ένα από τα προαπαιτούμενα επιμήκυνσης του βίου. Πώς το έθεσε γριφωδώς ο Τ. Σ. Ελιοτ; «Τα χρόνια ανάμεσα στα πενήντα και τα εβδομήντα είναι τα χειρότερα. Συνεχώς σου ζητούν να κάνεις πράγματα και δεν είσαι αρκετά ετοιμόρροπος για να τα απορρίψεις». Φωτ. SHUTTERSTOCK.
Κύριε διευθυντά
Η Jeanne Louise Calment είναι η Γαλλίδα που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας. Εζησε 122 χρόνια. Οταν ήταν 90 ετών, ένας γνωστός της δικηγόρος τής πρότεινε και συμφώνησαν να της πληρώνει κάθε μήνα ένα ποσόν και εκείνη να του αφήσει το σπίτι της όταν πεθάνει. Ο δικηγόρος ήταν 47 χρόνων. Υστερα από 30 χρόνια ο δικηγόρος πέθανε στα 77 του. Ολα αυτά τα χρόνια την πλήρωνε και η γυναίκα του συνέχισε να την πληρώνει για δύο ακόμη χρόνια μέχρι τον θάνατο της Calment το 1997. Ο διάσημος Αμερικανός γεροντολόγος Marc Agronin, που έχει ασχοληθεί με τη ζωή της Calment, λέει ότι ήταν μια ενεργητική γυναίκα, όχι πολύ φανατική με την άσκηση, που της άρεσε να πίνει ένα ποτήρι κρασί, να τρώει λίγη σοκολάτα και να καπνίζει δύο τσιγάρα την ημέρα. Η δεύτερη πιο μακροημερεύσασα ήταν η Misao Okawa από την Ιαπωνία. Αυτή έζησε 117 χρόνια. Η Misao δεν είχε ιδέα από τους κανόνες της υγιεινής διαβίωσης και απέδιδε τη μακροζωία της στο ότι έτρωγε τακτικά σούσι. Σε αντίθεση με τις δύο κυρίες, ο Agronin, που είχε παρακολουθήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων άνω των 85, λέει ότι σχεδόν όλοι αυτοί, που ήταν πολύ καλά σε μεγάλη ηλικία, είχαν υιοθετήσει και είχαν προσαρμοστεί στις οδηγίες της σύγχρονης ιατρικής, ως προς τον σωστό τρόπο διαβίωσης (life style), που έχει σχέση με το αλκοόλ, το κάπνισμα, την άσκηση, τη διατροφή κ.λπ. Οι περιπτώσεις της Calment και της Misao, λέει, είναι απλώς ενδεικτικές της μεγάλης ποικιλίας που υπάρχει στη γενετική υποδομή του ανθρώπου. Φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο γενετικός παράγων είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να υπερκαλύπτει και να εξουδετερώνει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις και συνήθειες. Για να δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα του θέματος θα πρέπει να αναφέρουμε και τις σχετικές στατιστικές που έρχονται από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες, που λένε ότι ποσοστό 30% έως 50% των ατόμων άνω των 85 πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλου τύπου άνοια, που συνήθως χαρακτηρίζεται ως γεροντική.
Σίγουρα για τα καλά γεράματα χρειάζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες της υγιεινής διαβίωσης, αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται και λίγη τύχη… ή όπως αλλιώς το λέει κανείς αυτό.