Μετα τη συνάντηση με τον Μπάιντεν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε της χώρες της Δύσης να προετοιμαστούν για μακροχρόνιο πόλεμος φθοράς

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει γίνει πλέον ένας πόλεμος φθοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους. Παράλληλα σημείωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε πιστεύει ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως «όταν η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εκφράζει κάποιες ανησυχίες, θα πρέπει πάντα να καθόμαστε και να μιλάμε για αυτό και να βρίσκουμε έναν κοινό δρόμο».

Ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες με ανώτερους αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Τουρκία για να συζητήσουν την αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην αμυντική συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ η συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία προκειμένου να βρεθεί ο «κοινός δρόμος» για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν ανέφεραν αν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά την υπέρβαση των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξή τους στη στρατιωτική συμμαχία. Μια υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη των 30 σημερινών κρατών μελών της συμμαχίας.Αρχική δημοσίευση