Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα Αμερικανών πολιτών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, που αναγνώρισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει διάταγμα που θα απαγορεύει «νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή εντός» των δύο αποσχισμένων περιοχών».

Το διάταγμα θα «παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας», πρόσθεσε η Ψάκι.

Κυρώσεις ανακοινώνει αύριο η Βρετανία

Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη ένα πακέτο κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων της Ρωσίας, ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα χρησιμοποιήσει την πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για να επιβάλει τις κυρώσεις, οι οποίες θα είναι μία «πρώτη δόση» και θα «αυξηθούν» εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έγραψε στο Twitter ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεών της από τη ».

(Πηγή: BBC) 

Αρχική δημοσίευση