Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή.

Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκάλεσαν οι αναφορές που έκανε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Ο υπουργός επιχείρησε να μηδενίσει την οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αλλά και τις πολιτικές που ακολουθεί ως αντιπολίτευση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «τυχοδιωκτισμούς», «ιδεοληπτικές εμμονές» και «πολιτική ανευθυνότητα». Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, βάλτωσε την οικονομία όταν όλη η Ευρώπη ευημερούσε, επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς, αύξησε φόρους και οδήγησε σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων το τραπεζικό σύστημα, ζημιώνοντας Δημόσιο και φορολογούμενους, ενώ ως αντιπολίτευση άλλα υποσχόταν, και τελικά, ως κυβέρνηση, άλλα έπραξε.

Προσπαθώντας να αποδομήσει και τις τωρινές προεκλογικές δεσμεύσεις τού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά. Χρησιμοποιεί τις “Σειρήνες” του λαϊκισμού και της πλειοδοσίας παροχών, νομίζοντας πως θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες να τον ακολουθήσουν και να μπουν, έτσι, σε νέες περιπέτειες». 

Μάλιστα, αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2023, υποστήριξε πως είναι «ο 1ος Προϋπολογισμός, ύστερα από μακρά περίοδο 12 ετών, με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και με την επιστροφή της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας».

Μοιραία, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε και έλαβε τον λόγο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του κ. Σταϊκούρα ήταν αυτή που χρεοκόπησε τη χώρα και έριξε το εισόδημα των Ελλήνων κατά 25%. «Κι έρχεστε να πείτε ότι εσείς τη βγάλατε από τα μνημόνια; Ντροπή σας. (Είστε) και ψεύτης και αλαζόνας και τυχοδιώκτης».

Στον ίδιο τόνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό «να έχει σεβασμό σε αυτά που τράβηξε ο λαός και ακόμα δεν μπορούμε να συνέλθουμε…».

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «ζούμε απίστευτες στιγμές σε όλα τα επίπεδα: Ακρίβεια, υπερκέρδη παρακολουθήσεις, σκάνδαλα… κάθε μέρα έχουμε και καινούρια φαινόμενα». Μεταξύ άλλων, μίλησε για καταπάτηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, για αστυνομική καταστολή και για αύξηση των ανισοτήτων.

Αρχική δημοσίευση