«Ανησυχητικό» άλμα με 183 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Δανίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός σημαίνει τριπλασιασμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 48 ώρες, από 18 επιβεβαιωμένα και 42 ύποπτα κρούσματα την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας SSI.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων () είχε προηγουμένως καταγράψει μόλις 182 κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συν τη Νορβηγία και την Ισλανδία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η είναι μια από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον προσδιορισμό της αλληλουχίας των παραλλαγών του κορονοϊού. Συχνά εντοπίζει περισσότερα κρούσματα πιο γρήγορα από τους γείτονές του, κάτι που δεν υποδηλώνει απαραίτητα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Ο επικεφαλής του SSI είπε ωστόσο ότι η αύξηση των κρουσμάτων της είναι  «ανησυχητική», προσθέτοντας ότι «πλέον υπάρχουν αλυσίδες μόλυνσης όπου η παραλλαγή εντοπίζεται σε άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό ή δεν έχουν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες».

Επίσης σήμερα, το είπε ότι το στέλεχος Όμικρον έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες στην Ευρώπη.

«Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιών σε χώρες της Αφρικής, με ορισμένους να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλες τοποθεσίες μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης», ανέφερε το ECDC πριν από την ανακοίνωση της Δανίας.

Ωστόσο, «αρκετές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία) εντόπισαν κρούσματα χωρίς επιδημιολογική σχέση με περιοχές όπου τεκμηριώνεται ή εικάζεται ότι η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον από την κοινότητα είναι τεκμηριωμένη ή εικάζεται», πρόσθεσε.

«Αυτό δείχνει ότι η μη ανιχνευμένη μετάδοση στην κοινότητα θα μπορούσε να είναι συνεχής σε αυτές τις χώρες», τονίζει.
 

Αρχική δημοσίευση