Το σκηνικό στο πεδίο των μαχών στα βορειοανατολικά αλλάζει με την Ουκρανία να ανακοινώνει ανακατάληψη εδαφών στο Χάρκοβο και την Ρωσία να απαντά με μπαράζ εναέριων επιθέσεων.
Η Ουκρανική αντεπίθεση στην «ομίχλη» του πολέμου συνεχίζεται για ένα ακόμα 24ωρο όμως δεν μένει αναπάντητη από τους Ρώσους που βομβαρδίζουν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών της περιφέρειας.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης στην περιοχή της Χερσώνας (νότια) ενώ από την πλευρά της, η Ρωσία, δήλωσε πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Με τους Ρώσους εισβολείς να συνεχίζουν να διατηρούν τον έλεγχο περίπου του 25% των εδαφών της γειτονικής τους χώρας, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτός από τα νότια ανακτούν με μια απρόσμενη αντεπίθεση εδάφη και στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου στα μέτωπα της Μπαλακλέγια και του Ιζιούμ.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο «τρίτο στάδιο» και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.
«Η εκστρατεία αντεπίθεσης είναι το τρίτο στάδιο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται γρήγορα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και δηλώνουν ότι έχουν ανακτήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Το πρώτο στάδιο στον πόλεμο είχε σκοπό να αποτρέψει τους Ρώσους. Το δεύτερο, να εγκαθιδρύσει μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς στο μέτωπο, να σταθεροποιήσει το μέτωπο, και να δοκιμάσει τις ικανότητες αντοχής τους», είπε ο υπουργός.
«Το επιτελείο μας συνέλαβε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας — αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών του κ.λπ. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκόβου», εξηγεί.
Ρωσικά χτυπήματα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις
Στο μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει μείνει απαθής και με εναέριες επιθέσεις σε ουκρανικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο και άλλες ουκρανικές επαρχίες προκαλεί πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές.
Από την αεροπορική επιδρομή προκλήθηκε μπλακ άουτ και διακοπή νερού σε μεγάλο μέρος της πόλης για δεύτερη μέρα με μαύρο καπνό να υψώνεται.
Η κίνηση στο μετρό ανεστάλη για τεχνικούς λόγους. Η ουκρανική ηγεσία φοβάται ότι μπορεί να δεχθεί σοβαρά πλήγματα στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας ενόψει του χειμώνα. Μάλιστα, στην επαρχία Σούμι στα βορειοανατολικά, ο κυβερνήτης προέτρεψε τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τις ηλεκτρικές συσκευές.
Πυρηνικός σταθμός
Στη Ζαπορίζια, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε πως Ουκρανία και Ρωσία ενδιαφέρονται για την πρόταση του οργανισμού του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Αμφότερες οι χώρες βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και θέτουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ιδέα αυτή, η οποία έχει στόχο να εμποδισθούν στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως ο βομβαρδισμοί που έχουν προκαλέσει ζημιές σε γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά του, δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου.