Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χλεύασε σήμερα τη μερική επιστράτευση στην οποία προχωρούν οι ρωσικές Αρχές με σκοπό την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Ουκρανία, αναρτώντας στο twitter ένα μονταρισμένο βίντεο με πλάνα που εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, μεθυσμένους Ρώσους στρατιώτες και τη ρωσική αστυνομία να χτυπά και να συλλαμβάνει άνδρες που διαδηλώνουν κατά της επιστράτευσης.

Το χλευαστικό βίντεο αναρτήθηκε έπειτα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν δύο βουλευτές της Ρωσίας για την εφαρμογή του διατάγματος επιστράτευσης, δίνοντας εντολή στους περιφερειακούς αξιωματούχους να επιλύσουν «υπερβολές» που έχουν πυροδοτήσει την οργή του κοινού, έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις και έχουν ωθήσει άνδρες σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα περνώντας τα σύνορα.

Σε μια ασυνήθιστη παραδοχή των «δυσλειτουργιών», η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επέκρινε τις περιφερειακές Αρχές που επιβλέπουν την επιστράτευση. «Ορισμένοι πιστεύουν, φαίνεται, ότι είναι σημαντικότερο να δώσουν γρήγορα αναφορά παρά να υλοποιήσουν σωστά μια σημαντική κρατική αποστολή. Τέτοιες υπερβολές είναι απολύτως απαράδεκτες», σχολίασε. «Φροντίστε η μερική επιστράτευση να ολοκληρωθεί με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων. Και χωρίς να διαπράξετε ούτε ένα λάθος», διέταξε.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί στο βίντεο που ανάρτησε στο twitter αποσπάσματα από βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζουν Ρώσους εφέδρους να λιποθυμούν από υπερβολική κατανάλωση βότκας. «Ξέρουμε ότι σύντομα αυτοί οι “στρατιώτες” θα είναι στο μέτωπο και με τέτοια αγάπη για αλκοόλ, θα είναι πιο εύκολο για αυτούς να πεθάνουν στη γη μας», σημειώνει η ουκρανική πλευρά ειρωνευόμενοι τους Ρώσους που επιστρατεύονται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Στο βίντεο εμφανίζονται επίσης τάφοι Ρώσων στρατιωτών, ένας χάρτης με εδάφη έκτασης άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανακτήθηκαν, ουκρανικά στρατεύματα εν κινήσει και κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης.

«Τώρα άρχισαν τη “μερική επιστράτευση”. Πώς πάει αυτό;», συνεχίζει το βίντεο προτού δείξει: έναν Ρώσο στρατιώτη να χτυπά το κεφάλι του σε ένα καπό αυτοκινήτου, τη ρωσική αστυνομία να χτυπά Ρώσους που διαδηλώνουν κατά της επιστράτευσης, Ρώσους εφέδρους να μοιράζονται ποτά και να πέφτουν λιπόθυμοι στο έδαφος.

«Φαίνεται ότι θα “αποστρατεύσουμε” αυτούς τους Ρώσους πριν από το χρονοδιάγραμμα», καταλήγει το ουκρανικό βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.grΑρχική δημοσίευση